Książki fantastyczne

okładka

Znacie Percy’ego Jacksona?

Interesujecie się mitologią grecką?

Zapraszamy do udziału w konkursie:

ZAHEROSUJMY OBÓZ HEROSÓW!

Herosi to dzieci ludzi i bogów – takim herosem jest właśnie Percy Jackson, główny bohater serii książek Ricka Riordana pt. „Percy Jackson i Bogowie Olimpijscy”.

Percy ma 12 lat, gdy dowiaduje się, że jest synem greckiego boga Posejdona. Jako współczesny heros prowadzi życie fascynujące i pełne przygód, ale też bardzo niebezpieczne. Aby móc zwyciężać potwory, Percy co roku szkoli się na specjalnym obozie dla półboskich dzieci – OBOZIE HEROSÓW.

W Obozie przebywa wielu innych podobnych do Percy’ego nastolatków – potomków ludzi i bogów. Percy, Annabeth, Luke, Clarisse... to herosi dokładnie opisani w powieści. A co z innymi? Dziećmi Dionizosa, Demeter, Apolla, Afrodyty i innych? Jacy są?

Runes of Magic

Premiera Runes of Magic w Polsce

runes of magic, logo

Frogster ogłasza dzisiaj z wielką dumą rychłe wejście jej flagowego tytułu, Runes of Magic, na rynek polski. Wersja Open Beta darmowej fabularnej gry online zastartuje 16 lutego, ale gracze mogą już teraz rejestrować się na tej stronie, aby utworzyć konto dostępu. Klient oprogramowania został w pełni opracowany w języku polskim, aby jak najszersza publiczność miała dostęp do świata gry fantasy, która od swej międzynarodowej premiery w zeszłym roku zrewolucjonizowała standardy darmowych gier online.

Runes of Magic zabierze graczy do świata Taborei, którego krainy będzie można swobodnie przemierzać i odkrywać, rozwiązując ponad 2.300 misji. Już ponad 2,5 miliona graczy uległo urokowi tej wysokiej jakości gry RPG. Runes of Magic oferuje tzw. system dwuklasowy, pozwalający graczom na wybranie dla postaci dwóch klas z ośmiu, możliwość urządzania własnego domu od samego początku gry, regularne aktualizacje oraz wysokopoziomowe instancje rajdowe, a także bardzo atrakcyjny system rzemiosła.

Goście, goście...

Informacja prasowa

Z przyjemnością informujemy, iż przyjazd na Pyrkon 2010 zapowiedzieli następujący goście:

pyrkon, goście
  • Ela Cherezińska,
  • Jakub Ćwiek,
  • Rafał Dębski,
  • Maciej Guzek,
  • Marek S. Huberath,
  • Lech Jęczmyk,
  • Rafał Kosik,
  • Jacek Kowalski,
  • Iwona Michałowska,
  • Marcin Mortka,
  • Łukasz Orbitowski,
  • Maciej Parowski,
  • Michał Protasiuk,
  • Marcin Przybyłek,
  • Piotr Rogoża,
  • Wit Szostak,
  • Wojciech Szyda.

Już niedługo do listy dołączą kolejne nazwiska!

Jeśli newsy na temat Pyrkonu chcecie poznawać szybciej, zasubskrybujcie sobie nowy kanał RSS Pyrkonu 2010.

Neuroshima

"Ruiny" w druku!

Informacja prasowa

Mamy zaszczyt ogłosić, że najnowszy dodatek do Neuroshimy pt. "Ruiny" trafił właśnie do druku. Dla tych, którzy nie mogą się już doczekać premiery, Wydawnictwo Portal zamieściło fragmenty podręcznika na swojej stronie. Miłego czytania!

Neuroshima

Glizda

Informacja prasowa

Na stronie wydawnictwa Portal opublikowano drugi z serii artykułów opisujących dodatek Ruiny do Neuroshimy. Tym razem Rafał Szyma wyjaśnia czym jest Glizda – czyli główny mechanizm dodatku. Przypominamy, że "Ruiny" są szesnastym dodatkiem w linii wydawniczej Neuroshimy. Premiera dodatku przewidziana jest na luty.

Oddaj krew na Pyrkonie!

Dodał: , · Komentarzy: 11

Informacja prasowa

Organizatorzy konwentu PYRKON 2010 przy współpracy z Regionalnym Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Poznaniu organizują w pyrkonową sobotę (27.03.2010) akcję poboru krwi.

Do każdego uczestnika kierowana jest prośba by rozważył wstąpienie do stojącego przy szkole A krwiobusu. Będzie on zaparkowany tam od godz. 10:00 do 15:00. Każdy dawca otrzyma pakiet kaloryczny 8 czekolad i sok, lecz przede wszystkim uzyska w ten sposób możliwość uratowania czyjegoś życia.

Zostań honorowym krwiodawcą, to nie jest trudne! Szczegóły na stronie RCKiK.

Wicked: Życie i czasy Złej Czarownicy z Zachodu

Informacja prasowa

W sprzedaży pojawiła się książka: "Wicked: Życie i czasy Złej Czarownicy z Zachodu", której autorem jest Gregory Maguire, autor bestsellerowych książek takich jak: "Confessions of an Ugly Stepsister", "Lost" czy "Mirror Mirror".

Na kanwie Wicked, obecnie uważanej już za klasykę, stworzono nagrodzony nagrodą Tony broadwayowski musical pod tym samym tytułem.

Zapraszamy do oglądnięcia klipu reklamującego książkę.

Informacja prasowa

Jak zapewne słyszałeś na Pyrkonie 2010 ma odbyć się pierwsza edycja LARPowego Konkursu, którego idea zbliżona będzie do rozdania Oscarów – nagrody będą przydzielane dla najlepszego scenariusza, najlepszego Teamu MG oraz dla najlepszego gracza. Pomóż nam i stwórz nazwę dla konkursu!

Dla osoby która zgłosi (jako pierwsza) propozycję, którą wybierzemy oczekuje nagroda – 15 PyrFuntów do wykorzystania na wybrane przez siebie nagrody w sklepiku konwentowym na Pyrkonie 2010!

UWAGA 1: zgłoszenia zawierające:

• wulgaryzmy lub zwroty uznane powszechnie za obraźliwe,
  • określenia uwłaczające czyjejś czci lub godności,
  • frazy godzące w dobre imię Pyrkonu jak i uczestników,
  • w otwarty albo pośredni sposób wykorzystujące trademark do którego osoba zgłaszająca nie posiada praw,

zostaną z miejsca zdyskwalifikowane bez podania przyczyny.

Złodziej Pioruna

okładka

10 lutego w księgarniach pojawi się I tom przygód Percy Jacksona – Percy Jackson i Bogowie Olimpijscy. Złodziej Pioruna z filmową okładką. Reedycja książki związana jest z wejściem na ekrany kin filmowej wersji powieści pod tym samym tytułem. Pierwotnie tom pojawił się na polskim rynku w maju 2009 roku.

Percy Jackson i Bogowie Olimpijscy to seria autorstwa amerykańskiego pisarza – Ricka Riordana, opowiadająca o przygodach nastoletniego chłopca (tytułowy Percy), który okazuje się być herosem – synem śmiertelniczki i boskiego władcy mórz – Posejdona. Akcja pierwszej części powieści toczy się wokół kradzieży pioruna Zeusa, o którą zostaje oskarżony… Percy. Czy uda mu się oczyścić z podejrzeń? Czy zapobiegnie wielkiej wojnie między bogami Olimpu? Zapraszamy do lektury i nowego świeżego spojrzenia na grecką mitologię.

W Polsce pojawiły się dotąd dwie części powieści Percy Jackson i Bogowie Olimpijscy: Złodziej Pioruna oraz Morze Potworów. Premiera trzeciego tomu – Klątwa Tytana – przewidziana jest na 10 marca.

Film Percy Jackson i Bogowie Olimpijscy. Złodziej Pioruna pojawi się w Polsce 19 lutego (premiera światowa – 10 lutego 2010).

Serię Percy Jackson i Bogowie Olimpijscy wydaje wydawnictwo Galeria Książki.

Książki fantastyczne

Informacja prasowa

To pierwsze wydawnictwo spośród powstałych po 1989 roku, które otrzymało to prestiżowe wyróżnienie. Wśród dotychczasowych laureatów znaleźli się: Wydawnictwo Literackie (2008), Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne (2007), Wydawnictwo Naukowe PWN i Grupa Wydawnicza PWN (2006) oraz Społeczny Instytut Wydawniczy Znak (2005).

Biblioteka Analiz przyznała nam nagrodę specjalną za „umiejętne połączenie swoich najlepszych tradycji z sukcesem komercyjnym nowoczesnego wydawnictwa”.

Otrzymaliśmy też 3 wyróżnienia za książki miesiąca. Kapituła doceniła Dziedzictwo popiołów. Historię CIA Tima Weinera, Kamiennych bogów Janette Winterson i Szaleństwo katalogowania Umberta Eco. REBIS jest jednym z najstarszych prywatnych wydawnictw powstałych wkrótce po zniesieniu cenzury. W tym roku obchodzić będziemy 20 rocznicę powstania firmy.

Wczytywanie...