Talisman na PC – Zapoznanie na Game Exe! - Odpowiedź
Podgląd ostatnich postów
Smoki, Żniwiarz i Wilkołak dają takie możliwości po-cwaniakowania
Co do samej "Magii i Miecza" to grałem jeno w podstawkę i choć zabawy było co niemiara, to tyłka mi nie urwało, kolokwialnie rzecz ujmując. Ja dla mnie za dużo tutaj zależy od zwykłego szczęścia, a za mało tutaj miejsca na cwaniactwo czy umiejętności analityczne gracza. No, ale całkiem możliwe, że te proporcje zmieniają się właśnie w rozszerzeniach. Trzeba będzie głębiej obczaić temat
Ale moim zdaniem warto interesować się tymi małymi pudełkami, bez plansz, bo to one głównie urozmaicają dodatkowymi kartami podstawkę gry. Jak duże rozszerzenie to w podstawkę praktycznie nie ingeruje (własne karty, zadania itp.)
Już w tym miesiącu, a dokładniej 28 stycznia, odbędzie się premiera gry Talisman: Digital Edition. Jest to produkcja wykonana przez studio Nomad Games na licencji znanej planszówki – Talisman: Magia i Miecz, wydawanej w Polsce przez Galaktykę.
W rozwinięciu newsa znaleźć można więcej informacji o tej nowości, a także o nowym dziale na Game Exe pod tytułem Gry planszowe. W nim natomiast – zapoznanie z podstawową wersją gry i wszystkimi dodatkami.
Talisman na PC
Historia Talisman: Digital Edition, podobnie jak planszowego pierwowzoru, opowiada o podróży poszukiwacza przygód, który obrał sobie za cel odnalezienie tak zwanej Korony Władzy. Okazuje się, iż właściciel tego potężnego artefaktu jest w stanie zniszczyć każdego wroga, który stanie mu na drodze, a także władać całą krainą Magii i Miecza. Zdobycie przedmiotu jest jednak niesamowicie trudnym wyzwaniem, a droga do niego usłana jest wieloma niebezpieczeństwami.
W trakcie sesji gracz wciela się w jednego z czternastu dostępnych bohaterów, którzy reprezentują przeróżne profesje. Każda z nich posiada swoje specjalne umiejętności, atuty i wady. Z biegiem wydarzeń będziemy rozwijać naszego herosa, zwiększając jego umiejętności, udoskonalając cechy oraz zmieniając podstawowe wyposażenie zakupione u miejskiego kowala w potężne artefakty.
Rozgrywka opiera się na systemie turowym. Podczas swojego ruchu gracz będzie mógł wykonywać różnego rodzaju czynności, od zmiany lokalizacji po ataki wykonane na innych poszukiwaczach. W trakcie przygody losuje się karty, które są głównym źródłem naszych sukcesów lub porażek w trakcie zabawy. Czas można spędzić zarówno grając w trybie multiplayer dla maksymalnie czterech osób, jak i w potyczce dla jednego gracza przeciwko komputerowi.
Zapoznanie na GE
Z okazji tego wydarzenia, postanowiłem zająć się rozbudowaniem działu Gier planszowych, który chciałem wzbogacić o teksty dotyczące wersji papierowej gry. Efektem tego pomysłu jest dziewięć artykułów traktujących o grze Talisman: Magia i Miecz oraz jej wszystkich dotychczasowych dodatkach. Artykuły są swego rodzaju wprowadzeniem do każdej z części tej niesamowitej przygody. Nie przedłużając, zapraszam do lektury!