Cytat
Wg. mnie sprawa jest prosta. Nie będziesz miał innych bogów przede mną. I koniec i kropka.
Tylko, że to ten sam Bóg - tylko praktykowanie nico inne.
Cytat
Jak sobie wymyślasz włąsne religie albo jesteś innej wiary to grzeszysz i to chyba dosyć cieżko bo jest to łamanie jednego z 10 przykazań.
To nie ja wymyślałem sobie nową religię, to katolicy. Kiedyś chrześcijaństwo było inne, teraz się zmieniło (poniekąd na złe).
Moja wiara polega na różnych rzeczach które poprawiają błędy owej wiary, ale nie o tym teraz, jedną z tych rzeczy jest np: surowe karanie księży którzy np: łamią celibat, wykorzystują swój zawód do prywatnych celów.
Cytat
Nie lubię co najwyżej ograniczania woli
Ja też! Wolna wola(;-)) jest podstawą życia, ale nikt nie mówi - masz być katolikiem bo jak nie to...
A klęczki czasem naprawdę pomagają. No a piątek 13 to zabobon i kościół zabrania wierzenia w takie głupoty.
[Dodano po 8 minutach]
Co do
spełniania się życzeń postanowiłem napisać o tym w innym poście - bo to jest tego warte:
Modlenie się naprawdę pomaga, ale nie zawsze bo:
Jak można się modlić o rzeczy na które Bóg nie ma wpływu - wolna wola. Np: Chcesz by Jarek Cię polubił - jak?
Czasami musi stać się coś złego by później nie wydarzyło się coś gorszego - wola Boża. Np: Młody chłopak łamie sobie kręgosłup mimo, że jest zagorzałym wyznawcą - dlaczego? - bo może w przyszłości wpadnie w złe towarzystwo i zostanie np: mordercą.