- Cholera........dziwnie się czuję..... - Atis powoli otworzyła oczy. Rozejrzała się dookoła.Otoczenie było dosyć dziwne. Łąka, na której rosły jedynie białe kwiaty i nic pozatym. Nawet niebo było bezchmurne.
Atis podniosła się do pozycji siedzącej i sięgnęła ręką do prawego boku. Bandaża nie było. Spojrzała w stronę rany. Nadal była, jakby świeża. Ale wcale nie krwawiła.
- Dobra, bez jaj proszę, umarłam czy jak? - Dziewczyna spodziewała się, że będzie to pytanie retoryczne....
- No prawie.
- Uspokój się. To jedyne czego teraz ci trzeba....
- A ty skąd to wiesz?! I wogóle z kim ja gadam?! Oszalałam chyba!!
- Nie poznajesze mojego głosu?
- Nie. - w jednej chwili Atis uspokoiła się. - Może jakaś podpowiedź?
- Tęskniłem za tobą....- Przed Łowczynią pojawiła się jakaś postać....
Wampir nic na to nie odpowiedział. Był raczej zajęty swoimi sprawami, aby zważać na głupie obelgi.
Medivh miał dość dziwny sen. Śnił mu się anioł. Miał wielkie, białe skrzydła. Łudząco przypominał Atis. A może to jednak była ona? Być może, ale pewnie było to spowodowane troską i tęsknotą. Mag powoli otworzył oczy i podniósł się do pozycji siedzącej, a następnie przetarł oczy....
- Kiedy tak było?
- Nie pamiętasz? Najgorszy numer jakiego w życiu doświadczyłam!
- Przypomnij mi bo nie pamiętam.
- TY IDIOTO! Nawet nie wiesz ile ja przez to przeżyłam! Mogłeś mi chociaż powiedzieć, żebym odeszła, a nie od razu śmierć!!
- To było udawane.
- Ty nic nie możesz zrozumieć?! Nie możesz się choć wysilić!?
- Gdybym ci tak powiedział, nie poszłabyś.
- Skąd wiesz?!
- Jesteśmy zbyt do siebie przywiązani, tyle.
- Nienawidzę cię.....dlaczego mi to zrobiłeś.....no dlaczego....- Atis rozpłakała się. Zakryła twarz dłońmi.
- Trudno mi to po prostu wytłumaczyć.......- Męszczyzna położył dłoń na jej ramieniu. - Tak apropo, to dlaczego nie było żadnego miłego powitania?
- Bo nie zasłużyłeś, ot co.
- Wypominasz mi cały czas....
- I będę wypominać zawsze, a pozatym, ty naprawdę nie żyjesz.
- A ty prawie. Masz dwa wyjścia, albo umrzesz i idziesz ze mną, albo żyjesz dalej. To zależy jedynie od ciebie.
- W innych okolicznościach bardzo chciałabym umrzeć i być z tobą, ale teraz nie mogę. - Atis była pewna swego zdania.
- Można wiedzieć dlaczego?
- Przyjaźń trzeba pielęgnować......oj trzeba.....Pogadałabym jeszcze tro.....
- No to na co czekasz, mamy sporo czasu. A ja naprawdę tęskniłem.....
- Wiem, ja też, ale.....
- Ale?
- No po prostu nie mogę. Po prostu, nie teraz. Postaraj się zrozumieć.
- Ja wiem, ja wiem. Mam postarać się zrozumieć całe zło tego świata. - Jego głos brzmiał bardzo sarkastycznie.
- Ostatnio jak rozmawialiśmy też się tak zachowywałeś! Wolę twoje wcześniejsze wcielenie.
- Tak, czyli podobało ci się to, jak prawie cię zabiłem?
- Masz zamiar się teraz kłócić?!
- No chyba, że ty chcesz.
Atis uderzyła go w twarz.
- Coraz bardziej upodabniasz się do Dante'go!
- Nawet tak nie mów.
- Nie zabronisz mi. To widać na pierwszy rzut oka, kiedyś dzeliła was wielka granica, a teraz prawie jesteście tacy sami........arhhhh.....po co ja to wogóle mówię!
- Słuchaj, nawet nie wiesz jak tęsknota potrafi zmienić.
- Wyobraź sobie, że wiem!
- Cały czas o tobie myślałem! Uwierz mi, że dałbym wszystko, za to, żeby móc znowu.......
- Co tak siedzicie? - nagle zabrzmiał nad resztą znajomy głos.
- Atis? - zapytał Med jakby z niedowierzaniem.
- Nie, Rince. Jasne, że ja! Tylko od razu ostrzegam, nie rzucać się na mnie ze szczęścia.
- I tak nikt nie ma siły.... - stwierdził Nazin, patrząc na Łowczynię. - A ty, mimo głębokiej rany, trzymasz się nieźle.
- Rany? Jakiej rany? O chol....... - Atis spojrzała na jeden z boków. Rana mocno krwawiła. - Zagoi się. Nie mam zamiaru cię męczyć Nazin.
- Ale, od nadmiaru wylanej krwi....
- Przeżywałam gorsze rzeczy. Choć jeśli tak bardzo chcesz, to możesz jedynie obandarzować...
Dziewczyna siadła obok elfa na trawie, a ten zaczął bandarzować jej bok. Poznasz na nowo zapomnianą prawdę. Te słowa rozchodziły się po głowie dziewczyny. Co on miał przez to na myśli, pomyślała. Nieważne, co ma być, to będzie. Zawsze może jej to wytłumaczyć kiedy będzie spała. Tak sie umówili. Tak, sen.......