[D&D] Świat
Może to nie o samych światach, ale o lokacjach, o czym chyba też można tu wspomnieć :wink: . Mianowicie nie przepadam za wszelkiego rodzaju lokacjami innych sfer. Nie podoba mi sie to i tyle. Tak samo nienawidzę questów, gdzie trzeba się przenosić w czasie. Wiem, wiem, zaraz powiedzie: chłopie, przecież to świat fantasy i tu powinno być peło takich rzeczy, ale osobiście nie wiem... jakoś nie przypadły mi do gustu klimaty innych sfer.
ja tam poszedlem na ambicje i szykuje swoim przyszlym BG swoj swiat bo te "firmowe" to jakies takie dla mnie troche za bardzo zgapione z normalnego, a przynajmniej forgotten realms gdyby nie czary i potwory to by to bylo calkiem normalne a jestli chodzi o inne sfery to w podrecznikach nawet dokladnie nie pisza co to jest i mialbym prosbe: mozecie mi to jakos przyblizyc i czy w jakims cRPG jest przejscie dop innej sfery, no oprocz Canii w NWN HoU? a przenoszenie w czasie calkjiem fajne...
W Baldur's Gate 2 była wielce ciekawa misja z Kulą Sfer. Co to jest sfera? Hmm... bo ja wiem, to tak jakby inny świat w innym miejscu i czasem w innym czasie . Zazwyczaj życie tam toczy się równolegle z "naszym" światem, a mieszkańcy różnych sfer zazwyczaj nic o sobie nawzajem nie wiedzą (ale nie zawsze tak jest). Potworki zazwyczaj przyzywane są z innych sfer .
Mi tam wystarczy Faerun - w sumie świat bardzo mało wyeksploatowany. Przeważnie gry są związane z Wybrzeżem Mieczy (i to z północą), Amn, Podmrokiem i ... to tyle. Jedynie w SoU prześlizgnięto się po Srebrnych Marchiach i Anauroch. A Mulhorand, Doliny, Tashalar, Aglarond, Rashemen, Cormyr, Maztika, Evermeet, Zakhara... Pojawiają się głównie w książkach i niektórych scenariuszach ale to i tak mało...
Dokładnie! Popieram moich przedmówców, a zarazem nie popieram siebie z przed kilku postów wcześniej. Autorzy powinni coś zrobić w innych rejonach Faerun'u a nie tylko zachodnie wybrzeże. Anauroch rzeczywiście była fajną odskocznią i mi w SoU grało się całkiem przyjemnie. Historia o latających miastach też była niczego sobie. A o Luskanie to w ogóle chyba w każdym RPG'u coś napomknięte jest . Ja tam bym z chęcią wyspy Latan odwiedził (lantanowce ).
W sumie to fajny jest faerun tylko zauwazcie ze wszystko to samo co na zwyklej ziemi. kara tur - japonia, mulholand- egipt... wedlug mnie moglibuy sie troche wylamac i zrobic cos prawdziwie nowego, ale poza tym jest dobry faerun bardzo szczegolowy. Duzo ludzi musialo nad tym myslec.
Cytat
W sumie to fajny jest faerun tylko zauwazcie ze wszystko to samo co na zwyklej ziemi. kara tur - japonia, mulholand- egipt...
Racja, ale w ten sposób ten świat jest bardziej nam wiarygodny, bardziej bliski. Nie jest ekstremalną abstrakcją, z którą nie możemy się w pewien sposób utożsamić, czy poczuć po prostu klimat danego regionu. Zwróćcie uwagę, że nawet Tokien tworząc Śródziemie nie oparł się pokusie przetransportowania części realiów naszego świata - Shire jak Anglia, szlachetny Zachód, obmierzły Wschód.
No w sumie tak ale tolkien to zrobil tak ze prawie tego nie zauwazylem bo np: w "anglii" czyli w shire byli hobbici, a nie żółtki tak jak w kara-tur. A jesli chodzi o ten wschod to masz zupelna racje tylko jeszcze tolkien dodal basniowosci wprowadzajac olifanty i takie rzeczy. A na przykladzie innej ksiazki takiej bardziej dla dzieci ale rownie wciagajacej co wladca: "opowiesci z narni" tak samo dal tam lewis na poludnie jakis dziadow ktorzy niewspolmiernie mi przypominali arabow i caly ich fanatyczno-religijny swiat. wlasnie nasi autorzy nie moga sie wyzbyc wprowadzania do swoich wlasnych swiatow kawalkow z naszego- czasem dla nauki czasem przez przypadek i tak to wszystko dziala.
Ja i moja ekipa gramy w naszym własnym świecie - Arkanii. Stworzyłem go sam w 60%, całkiem nieźle mi wyszedł Moje opowiadania też zwykle sie w nim dzieją.
A tak apropo, próbowaliście kiedyś wejsć do Piekła lub odchłani? Ja i moja ekipa raz spróbowaliśmy. W piekle nie odeszliśmy od portalu na 100 metrów, tak silnie byliśmy atakowani
A tak apropo, próbowaliście kiedyś wejsć do Piekła lub odchłani? Ja i moja ekipa raz spróbowaliśmy. W piekle nie odeszliśmy od portalu na 100 metrów, tak silnie byliśmy atakowani
Tak jak teraz przeczytałem ten cały temat, to rzeczywiście można stwierdzić, że tylko na jakichś 10% Faerun'u (jak nie mniej) rozgrywają się akcje gier. Rzeczywiście twórcy mogliby się pokusic o jakieś nowe obszary. NWN 2 i BG III raczej tego nie zmienią, bo w końcu to kontunuacje przygód na zachodnim wybrzeżu Faerunu (obym się mylił ).
Jest może jakiś cRPG związany z Faerunem oprócz NWN, BG i ICD ?
Musiałbym pograc jeszcze w inne gry np. Planescape'a, żeby porównac, te dwa światy. Tamten chyba jest bardziej fantasyczny. Ogólnie jak już zauważyliśmy światy Forgotten Realms są bardzo prawdopodobne i chyba dlatego daże je dużą sympatią.
Wracając jeszcze do tego
O ile wiem Toril to nic poza Faerunem i całą masą większych lub mniejszych wysp. I właśnie apropo wysp... Ja chcę zobaczyć Evermeet !!!
Jest może jakiś cRPG związany z Faerunem oprócz NWN, BG i ICD ?
Musiałbym pograc jeszcze w inne gry np. Planescape'a, żeby porównac, te dwa światy. Tamten chyba jest bardziej fantasyczny. Ogólnie jak już zauważyliśmy światy Forgotten Realms są bardzo prawdopodobne i chyba dlatego daże je dużą sympatią.
Wracając jeszcze do tego
Użytkownik Nazin napisał
no oczywiście Fareun już troche przejedzony, ale jest jeszcze cały Toril to wiesz... icon_biggrin.gif
O ile wiem Toril to nic poza Faerunem i całą masą większych lub mniejszych wysp. I właśnie apropo wysp... Ja chcę zobaczyć Evermeet !!!