Forgotten, Grayhawk a następnie Krainy Wschodu 
Świat - Odpowiedź
Podgląd ostatnich postów
Oczywiście Forgotten Realms, a następnie Greyhawk.
Ja popieram głównie faerun! Zapomniane krainy to jest coś. Może i przejedzone, ale... co tam
Szkoda, że nie ma żadnej gry osadzonej na wschodzie faerunu, albo na południu dalekim, tylko ciągle to cholerne wybrzeże mieczy... i wrota... moim ulubionym regionem jest jednak północ. Dolina lodowego wichru i nic nie zmieni mego zdania 
Ja też wyrażę swą skromną opinię. Lubię FR (szczegulnie Faerun, Kara-Tur mi się jakoś nie podoba) oraz Greyhawk. No i jeszcze w tłoku ujdzie ten cały Eberron, ale i tak Faerun górą!
FR bardzo nie lubię, ten świat jest bezensowny!
Ja lubię Ravenolf, Eberron i DragonLance.
ps, Rincewind, a może chcesz odkupić ode mnie tę książkę?
pps, Feanor to co robisz ( te skany ) jest nielegalne.
Ja lubię Ravenolf, Eberron i DragonLance.
ps, Rincewind, a może chcesz odkupić ode mnie tę książkę?
pps, Feanor to co robisz ( te skany ) jest nielegalne.
Oczywiscie ze znajde ale to juz jutro bo dzisiaj mi sie juz nie chce tego skanowac
A silverymoon widzialem jakis obrazek w niej bardzo fajny jest
No dosc gruba i dosc droga, bo okolo 315 stron i 90zl :)a literki jakiej wielkosci to juz widziales, wiec mialbys co czytac 
----------------------
Jak nie w piatek wieczorem to w sobote rano: bardzo prosze oto skan informacji o silverymoon, malo ale jest

----------------------
Jak nie w piatek wieczorem to w sobote rano: bardzo prosze oto skan informacji o silverymoon, malo ale jest
Wielkie dzięki Feanorze
. Widzę, że ta ksiązka to wielki skarbiec wiedzy o Faerunie. Przecież nigdzie bym tyle nie znalazł o Evermeet. Hmmm... Może by ją kupić
?
Jak już tak mówisz, że żaden problem, to może jeszcze cosik o Silverymoon byś znalazł ;p?
Ps. Gruba ta ksiązka?
Użytkownik Feanor napisał
Cos jeszcze chcialbys wiedziec?
Jak już tak mówisz, że żaden problem, to może jeszcze cosik o Silverymoon byś znalazł ;p?
Ps. Gruba ta ksiązka?
Oczywiscie ze jest i nie ma problemu zebym je zeskanowal
bo pisania to bym mial na tydzien
Prosze oto materialy o Wyspach Evermeet i Lantan i jeszcze kilku innych przy okazji
:

[a
ttachment=92:attachment]
PS. Jedne lepiej drugie gorzej zeskanowane, ale mysle ze odczytasz bez problemu tak jak kazdy inny zainteresowany
ttachment=92:attachment]
PS. Jedne lepiej drugie gorzej zeskanowane, ale mysle ze odczytasz bez problemu tak jak kazdy inny zainteresowany
Wytoczyłeś mocne argumenty Feanorze. I rzeczywiście, słowa uznania i podziękowania. Mapka bardzo mi się przyda. I nigdy nie przypuszczałbym, że Toril poza Faerunem (zał.) ma jeszcze tyle "nieeksploatowanych" terenów. I rzeczywiście jest bardzo duże podobieństwo Faerunu do Europy, jak słusznie zauważył Feanor, zaś całego Torilu do Ziemii.
Co do pytańo Faerun, to zawsze chciałem dowiedzieć się czegoś więcej o wyspach Evermeet i Lantan
(bardziej o tych pierwszych). Jakby coś było w tej ksiązce o nich, to mógłbyś coś napisać, lub zeskanować?
Co do pytańo Faerun, to zawsze chciałem dowiedzieć się czegoś więcej o wyspach Evermeet i Lantan
Nie ma sprawy tylko musze ją pozyczyc najpierw od kolegi, bo osobiscie nie jej posiadam. Może w tym tygodniu bedziesz mial, jeśli mi ja porzyczy... 
------------------
Udalo mi się dostac od kolegi książkę więc tak jak juz dawno temu obiecalem Rincewindowi zamieszcze tu mapke całego Torilu:

Jakby ktos chcial sie o cos spytac na temat Fearunu to bardzo prosze bo jeszcze chwile potrzymam mu ta książkę, a jest o co
------------------
Udalo mi się dostac od kolegi książkę więc tak jak juz dawno temu obiecalem Rincewindowi zamieszcze tu mapke całego Torilu:
Jakby ktos chcial sie o cos spytac na temat Fearunu to bardzo prosze bo jeszcze chwile potrzymam mu ta książkę, a jest o co
A ja zawsze myślałem, że Toril (chyba gdzieś nawet tak przeczytałem, ale z Twoimi zródłami Feanorze to równac się nie może
) jest mniej więcej wielkości Ziemii i że znajduje się na nim jeden wielki kontynent (Faerun) i cała masa innych niezbadanych lądów (jednak tylko wysp, nie kontynentów). W każdym bądź razie dzięki za uświadomienie
.
Ps. Jakbyś miał skaner, to weź wsadź tu tą mapkę. Z chcęcia bym ją obejrzał
.
Ps. Jakbyś miał skaner, to weź wsadź tu tą mapkę. Z chcęcia bym ją obejrzał
Mylisz sie Rincewindzie! Toril to duzo wiecej niz sam Faerun. Faerun to jest jakby jego kontynent troche wiekszy od naszej Europy, czyli nieznaczny kawalek swiata. Tworcy sobie pewnie ulatwili i uznali inne lady za dzikie lub niecywilizowane (zreszta nie wiem dokladnie jak to jest) i dopracowali co do joty tylko kontynent Faerunu, a inne kontynenty to niemalze czarne plamy na mapie swiata.
PS. Jest taka ksiazka opisujaca ten swiat, 99/100 jest o Faerunie, ale jest jedna mapka calego Torilu.
PS. Jest taka ksiazka opisujaca ten swiat, 99/100 jest o Faerunie, ale jest jedna mapka calego Torilu.
Tak jak teraz przeczytałem ten cały temat, to rzeczywiście można stwierdzić, że tylko na jakichś 10% Faerun'u (jak nie mniej) rozgrywają się akcje gier. Rzeczywiście twórcy mogliby się pokusic o jakieś nowe obszary. NWN 2 i BG III raczej tego nie zmienią, bo w końcu to kontunuacje przygód na zachodnim wybrzeżu Faerunu (obym się mylił
).
Jest może jakiś cRPG związany z Faerunem oprócz NWN, BG i ICD ?
Musiałbym pograc jeszcze w inne gry np. Planescape'a, żeby porównac, te dwa światy. Tamten chyba jest bardziej fantasyczny. Ogólnie jak już zauważyliśmy światy Forgotten Realms są bardzo prawdopodobne i chyba dlatego daże je dużą sympatią.
Wracając jeszcze do tego
O ile wiem Toril to nic poza Faerunem i całą masą większych lub mniejszych wysp. I właśnie apropo wysp... Ja chcę zobaczyć Evermeet
!!!
Jest może jakiś cRPG związany z Faerunem oprócz NWN, BG i ICD ?
Musiałbym pograc jeszcze w inne gry np. Planescape'a, żeby porównac, te dwa światy. Tamten chyba jest bardziej fantasyczny. Ogólnie jak już zauważyliśmy światy Forgotten Realms są bardzo prawdopodobne i chyba dlatego daże je dużą sympatią.
Wracając jeszcze do tego
Użytkownik Nazin napisał
no oczywiście Fareun już troche przejedzony, ale jest jeszcze cały Toril to wiesz... icon_biggrin.gif
O ile wiem Toril to nic poza Faerunem i całą masą większych lub mniejszych wysp. I właśnie apropo wysp... Ja chcę zobaczyć Evermeet
Ja i moja ekipa gramy w naszym własnym świecie - Arkanii. Stworzyłem go sam w 60%, całkiem nieźle mi wyszedł
Moje opowiadania też zwykle sie w nim dzieją.
A tak apropo, próbowaliście kiedyś wejsć do Piekła lub odchłani? Ja i moja ekipa raz spróbowaliśmy. W piekle nie odeszliśmy od portalu na 100 metrów, tak silnie byliśmy atakowani
A tak apropo, próbowaliście kiedyś wejsć do Piekła lub odchłani? Ja i moja ekipa raz spróbowaliśmy. W piekle nie odeszliśmy od portalu na 100 metrów, tak silnie byliśmy atakowani
Właśnie, a porównajcie sobie tokienowskich Easterlingów - to po prostu Arabowie! Wiem, że Peter Jackson miał nawet problemy ze strony środowisk arabskich za wierne przedstawienie Easterlingów w arabskim stylu.
No w sumie tak ale tolkien to zrobil tak ze prawie tego nie zauwazylem bo np: w "anglii" czyli w shire byli hobbici, a nie żółtki tak jak w kara-tur. A jesli chodzi o ten wschod to masz zupelna racje tylko jeszcze tolkien dodal basniowosci wprowadzajac olifanty i takie rzeczy. A na przykladzie innej ksiazki takiej bardziej dla dzieci ale rownie wciagajacej co wladca: "opowiesci z narni" tak samo dal tam lewis na poludnie jakis dziadow ktorzy niewspolmiernie mi przypominali arabow i caly ich fanatyczno-religijny swiat. wlasnie nasi autorzy nie moga sie wyzbyc wprowadzania do swoich wlasnych swiatow kawalkow z naszego- czasem dla nauki czasem przez przypadek i tak to wszystko dziala.
Cytat
W sumie to fajny jest faerun tylko zauwazcie ze wszystko to samo co na zwyklej ziemi. kara tur - japonia, mulholand- egipt...
Racja, ale w ten sposób ten świat jest bardziej nam wiarygodny, bardziej bliski. Nie jest ekstremalną abstrakcją, z którą nie możemy się w pewien sposób utożsamić, czy poczuć po prostu klimat danego regionu. Zwróćcie uwagę, że nawet Tokien tworząc Śródziemie nie oparł się pokusie przetransportowania części realiów naszego świata - Shire jak Anglia, szlachetny Zachód, obmierzły Wschód.
W sumie to fajny jest faerun tylko zauwazcie ze wszystko to samo co na zwyklej ziemi. kara tur - japonia, mulholand- egipt... wedlug mnie moglibuy sie troche wylamac i zrobic cos prawdziwie nowego, ale poza tym jest dobry faerun bardzo szczegolowy. Duzo ludzi musialo nad tym myslec.
Dokładnie! Popieram moich przedmówców, a zarazem nie popieram siebie z przed kilku postów wcześniej. Autorzy powinni coś zrobić w innych rejonach Faerun'u a nie tylko zachodnie wybrzeże. Anauroch rzeczywiście była fajną odskocznią i mi w SoU grało się całkiem przyjemnie. Historia o latających miastach też była niczego sobie. A o Luskanie to w ogóle chyba w każdym RPG'u coś napomknięte jest
. Ja tam bym z chęcią wyspy Latan odwiedził (lantanowce
).
Mój ulubiony to Faerun, szczególnie Podmrok, jakoś nie łapie innych, poza tym Faerun jest tajemniczy i nie wszystko w nim zostało odkryte, poza tym w nim dzieją się akcje moich ulubionych gier (Baldur's Gate i BG2) :wink: