To ja może napiszę odpowiedź na pierwsze. Tylko Ci, którzy chcą to rozwiązać samodzielnie, nie czytajcie tego postu!
"Cyprian powiedział, że ma zieloną nalepkę. Rozumowanie jest proste!:
jeśli miałby na czole nalepkę czerwoną, to Bolesław wiedząc, że Artur nie wie, jakiej nalepki nie ma, byłby pewien, że jego nalepka nie może być czerwona. Gdyby bowiem nalepka Bolesława była czerwona, to Artur, widząc dwie nalepki czerwone, wiedziałby, że jej na czole nie ma. W taki sam sposób Cyprian dochodzi do wniosku, że nie może mieć nalepki żółtej. Zatem musi mieć na czole nalepkę zieloną.
Ja w tej chwili nie za bardzo rozumiem to uzasadnienie, ale jeszcze pomyślę.
[Dodano po chwili]
Już chyba rozumiem!
[Dodano po chwili]
Tu mam jeszcze jedną (znam na nią odpowiedź):
"Pewien król zebrał kilkunastu mędrców, którzy mieli stworzyć zespół jego doradców. Wcześniej jednak mieli przejść próbę. Król posadził wszystkich mędrców przy okrągłym stole. Przed każdym z nich leżało otwarte pudełko ze szlachetnym kamieniem: szmaragdem albo rubinem, położone jednak tak, że jego zawartość nie była widoczna dla mędrca, przed którym leżało, ale była widoczna dla wszystkich pozostałych uczestników próby. Każdy z mędrców wiedział więc kto jaki kamień otrzymał poza sobą samym. Król poprosił: "Ci, którzy mają szmaragdy niech wstaną." Nie wstał oczywiście nikt, bo nikt nie wiedział. Po krótkiej chwili czasu król poprosił ponownie: "Ci, którzy mają szmaragdy niech wstaną." Niestety i tym razem nikt nie wstał. Król ponawiał swoją prośbę w sumie siedem razy, za każdym razem czyniąc krótką chwilę przerwy. Za siódmym razem wszystkie osoby posiadające szmaragdy bezbłędnie wstały - próba została zaliczona. Jak to się stało? Ile było szmaragdów i jaki był tok myślenia mędrców? Ile rubinów w stosunku do liczby szmaragdów powinien położyć król, aby możliwie w największym stopniu przetestować zdolność myślenia mędrców? "
[Dodano po chwili]
Znalazłem odpowiedź na pierwszą zagadkę Tokara (bo takowej chyba nie było): Jeżeli podpali się oba końce lontu w jednej chwili, spali się on w pół godziny. Czyli należy podpalić w jednej chwili oba końce jednego sznurka i jeden drugiego. Kiedy pierwszy się spali (za pół godziny), należy podpalić drugi koniec drugiego sznurka. Od tej chwili, do czasu dopalenia się drugiego sznurka minie dokładnie 15 minut.