Zagadki
A co do zagadki Dasaki:
No nie wiem - według zagadki król nie powiedział mędrcom, że jest co najmniej jeden szmaragd i jeden rubin.
Ale załóżmy, że on jednak to powiedział. W takim razie nie mógłby położyć zero rubinów lub szmaragdów.
Czyli najskuteczniejszy sposób na przetestowanie mędrców musi być inny (ale jaki to już nie wiem )
A co do zagadki z kamiennym strażnikiem, który zabija mieczem lub toporem, to czy nie została ona wzięta z książki: "Pas Deltory"?
A teraz moje zagadki:
1. Wyobraź sobie, że jesteś pilotem samolotu. Musisz przelecieć dystans x km. Ilość spalanego paliwa na y km to [2m sześć.*(z!:x)] do potęgi x, dla z=średnia z x i y. Ile lat ma pilot?
2. Dlaczego Robin Hood?
Macie dużo czasu na udzielenie odpowiedzi - jutro jadę na dwa tygodnie na kolonię!
Użytkownik Dasaka dnia May 26 2006, 06:55 PM napisał
Wiemy, że był co najmniej jeden szmaragd.
[post="44182"]<{POST_SNAPBACK}>[/post]
No nie wiem - według zagadki król nie powiedział mędrcom, że jest co najmniej jeden szmaragd i jeden rubin.
Ale załóżmy, że on jednak to powiedział. W takim razie nie mógłby położyć zero rubinów lub szmaragdów.
Użytkownik Dasaka dnia May 26 2006, 06:55 PM napisał
Najbardziej skuteczne "przetestowanie" mędrców król odniósłby, gdyby nie położył żadnego rubinu.
[post="44182"]<{POST_SNAPBACK}>[/post]
Czyli najskuteczniejszy sposób na przetestowanie mędrców musi być inny (ale jaki to już nie wiem )
A co do zagadki z kamiennym strażnikiem, który zabija mieczem lub toporem, to czy nie została ona wzięta z książki: "Pas Deltory"?
A teraz moje zagadki:
1. Wyobraź sobie, że jesteś pilotem samolotu. Musisz przelecieć dystans x km. Ilość spalanego paliwa na y km to [2m sześć.*(z!:x)] do potęgi x, dla z=średnia z x i y. Ile lat ma pilot?
2. Dlaczego Robin Hood?
Macie dużo czasu na udzielenie odpowiedzi - jutro jadę na dwa tygodnie na kolonię!
1. Tyle co ja, bo ja go pilotuję
2. Bo mało jadł. Staaaaaaaaaaare!
A z tymi szmaragdami i rubinami... Cóż, tutaj mógł to położyć w jakimś specyficznym ciągu, tak, że mędrcy odgadli, kto w końcu ma te szmaragdy. Inna sprawa, jak mędrcy mogli usiąść, by nie widzeć tego, co mają pozostali. Jak to jakieś metalowe ścianki, to przecież klejnot mógł się odbijać w ściance naprzeciwko.
2. Bo mało jadł. Staaaaaaaaaaare!
A z tymi szmaragdami i rubinami... Cóż, tutaj mógł to położyć w jakimś specyficznym ciągu, tak, że mędrcy odgadli, kto w końcu ma te szmaragdy. Inna sprawa, jak mędrcy mogli usiąść, by nie widzeć tego, co mają pozostali. Jak to jakieś metalowe ścianki, to przecież klejnot mógł się odbijać w ściance naprzeciwko.
Temat trochę padł, a szkoda, bo zawsze dobrze trochę popracować mózgownicą
W takim razie daje zagadkę. Nie wiem czy już była, mam nadzieję, że nie:
Nie jest kobietą, a rodzi niewidzialne dzieci.
Synowie muszą być piękni inaczej giną z jego ręki.
Córki żyją przez wieki...
Kim jest?
W takim razie daje zagadkę. Nie wiem czy już była, mam nadzieję, że nie:
Nie jest kobietą, a rodzi niewidzialne dzieci.
Synowie muszą być piękni inaczej giną z jego ręki.
Córki żyją przez wieki...
Kim jest?
Widzisz, to jest rozumowanie na poziomie wyższym (czyt. thindilowskim). Też się nad tym zastanawiałem i doszedłem do wniosku, że prawdopodobnie widisz tylko książkę/tomik/coś jeszcze innego, ale nie widzisz jej/jego istoty, duszy, znaczeń... No nie wiem. To mi przynajmniej na chama pasuje
Widzisz, Ekh, własnie wg. Thindila, czy jak on sie tam zwie (ten co Vallheru zrobil ) odpowiedź brzmi 'pisarz'. Też mi szczęka opadła jak się dowiedziałem wreszcie co to jest. Czyli rozwiązanie jast właściwe. Wniosek: Zagadka jest lipna, do czterech literek i czego tam jeszcze.
Na to się raczej nie da odpowiedzieć. Powstaje paradoks. Bo ciotka może lubić się tylko wtedy, gdy siebie nie lubi, a nie lubić tylko wtedy, kiedy siebie lubi.
[Dodano po chwili]
Tutaj znalazłem więcej paradoksów.
[Dodano po chwili]
Tutaj znalazłem więcej paradoksów.
Użytkownik Dany dnia Sep 30 2006, 01:49 PM napisał
Lubi siebie. Nie potrafię tego wytłumaczyć, ale tak uważam.
[post="48737"]<{POST_SNAPBACK}>[/post]
Tu masz http://pl.wikipedia.org/wiki/Paradoks_ciotki Poczytaj!