Zabawmy się zatem w stenogram dotychczasowych rozmów i wydarzeń.
- Runda pierwsza głosowania: pasują wszyscy
- Druga runda: pierwsza wypowiedź Sazanki
Cytat
Nie dziwi Was, że tej nocy nikt nie zginął? Jeśli zabójca, czy też oni, przecież może być ich więcej, jeśli w każdym razie są wśród nas, dlaczego dziś się powstrzymali? Może już zbiegli, może się ukryli? Dwójki z nas nie widziałam wczorajszej nocy, Taramelion i Elean Reasill wydają mi się podejrzani. Muszę się nad tym zastanowić.
Jako pierwsza podaje oczywisty fakt, wysysając z palca winnych nie wiadomo czemu. Jej typy: Taramelion i Elean Reasill. Dotychczasowe trupy: Taramelion i Elean Reasil.
- Lionel oskarża Tarameliona. Taramelion broni się, oskarżając Lionela.
- Sazanka natychmiast atakuje Tarameliona za obronę przed Lionelem. "Wykrywa" pierwszy spisek, jej typy: Taramelion i Elean Reasill. Dotychczasowe trupy: Taramelion i Elean Reasil.
- Nie podoba mi się reakcja i zarzuty Lionela. Również typuję jego.
- Sazanka wskazuje na mnie jako kolejnego podejrzanego, choć jak twierdzi w tej chwili "nie stanęła w obronie Lionela".
- Wdaję się w wymianę argumentów i inwektyw z Lionelem, który postanawia wskazać również na mnie.
- Sazanka "wykrywa" kolejny spisek, dokładniej intrygę, której świadectwem jest mój "zawiły język".
- I ja i Tar przechodzimy do konfrontacji faktów. Zamiast odpowiedzi Sazanka wycofuje się, udając bezstronność.
- Ostatecznie Sazanka wskazuje na Tara, mówiąc przy tym, że tylko wobec niego ma "jakąkolwiek poszlakę". Względem mnie takowych nie było, pojawiły się dopiero wtedy, kiedy dowiedzieliśmy się, że forsowane przez nią i Lionela zabójstwo Tara było błędem.
- Lionel twierdzi, że i ja i Tar jesteśmy zabójcami. Wmawia przy tym reszcie, że Tar wcale nie był człowiekiem.
- Strateks przyznaje rację mnie i Tarowi, oskarżając Sazankę. Ta odpiera atak i wskazuje na mnie, bo przecież obrona Tara i wskazywanie jej i Lionela jest niezawodnym dowodem na moją domniemaną winę.
- Lionel ponownie wmawia nam, że Tar był "włochaczem" i wskazuje na mnie.
- Strateks ponownie wskazuje Sazankę, ta "wykrywa" kolejny spisek i feruje czwartym już z kolei oskarżeniem.
- Hubris oskarża Sazankę i wdaje się z nią w rozmowę, w wyniku której zostaje przez nią włączony do kolejnego spisku i staje się kolejnym oskarżonym z jej nadania.
Resztę oceńcie państwo sami