Ja już ukończyłem grę 3 razy ;]
1. Zagrałem nową postacią, skończyłem tylko fabularny wątek na szybko.- 17h
2. Zaimportowałem swoją postać z Mass Effect 1 dostałem 2 bonusy (za przejście Mass Effect 2 i import zapisanej gry)- 21h
3. Już teraz wziąłem na poważnie i ukończyłem wszystko, wszystkie zadanie wykonane, wszystkie planety odkryte, wydobyte surowce, wszystko ulepszone, co do przekaźnika Omega-4:
Po awaryjnym lądowaniu, poszedł ze mną Zaeed i Jack, drugą drużynę prowadził Garus (jako technik poszedł Legion), po uwolnieniu załogi, porwanych na statek odprowadził Thane (zabójca), następnie jako biotyka wybrałem Jack (chodzi mi o tarcze przed rojem) oraz Mirandę, drugą drużynę znowu prowadził Garus. Do dojścia do Ludzkiego Żniwiarza wybrałem Egzekutorkę oraz Garusa, oczywiście wszyscy przeżyli, stacja zniszczona, a człowiekowi Iluzji powiedziałem "Zamknij się", happy end.
Wszyscy przeżyli i są lojalni, Sheepard romans z Jack, 95% renagade / 65% paragon, spór między Jack - Miranda rozwiązałem zastraszeniem, dzięki czemu obie były lojalne to samo między Tali a Legionem (z tą różnicą że tutaj rozwiązałem spór prawością).
Brakuję mi tylko jednego osiągnięcia (chodzi mi o przejście gry na poziomie "Szaleniec" - biorę się za to właśnie),
Poziom 30 Sheepard (szturmowiec), jako bonus wybrałem "Spusztoszenie" a potem posługiwanie się snajperką.
Uwielbiam efekt, dziesiątki zombi i "Fala uderzeniowa"
- 45h, wszystko co da się zrobić zrobione, nawet planety są puste z surowców.
Fakt jest że Cytadela i Rada, są debilni, a po pokonaniu zbieraczy, tylko na statku czuć klimat, tak to podchodzą jakby się nic nie stało. Zostaję czekać na Mass Effect 3 i na DLC do 2 (i już wiem jak rada będzie błagała o pomoc, ale twórcy i tak nas ograniczą z wyborem i będziemy musieli pomóc - a mi się marzy kiedyś zagrać po stronie zła.- że nikt moich stara nie docenia, wiecie o co chodzi? nie) - ograniczony jest Mass Effect strasznie i to jest MINUS.
Referat jest długi, bo taki ma być.
Mam ciekawą stronę z różnymi zapisami z Mass Effect 1, jest ich bardzo dużo do wyboru do koloru (jeśli chodzi o fabułę) oraz polecam drugą stronę gdzie są kody twarzy postaci, do użycia w Mass Effect 2 - wrzucajcie tam kody swoich postaci z ME2.
http://www.annakie.com/me/home