Użytkownik Wiktul dnia piątek, 3 lutego 2012, 16:47 napisał
Smoke and mirrors
Heart's a mess
Dwa najbardziej podobające się, jak dotąd, utwory pana Gotye, który w ciągu kilku dni zagościł na dobre w moim guście muzycznym. To głównie za sprawą prostych, dopracowanych brzmień, dobrych tekstów, równie dobrych i dziwnych teledysków, ciekawego głosu, w wyższych rejestrach podobnego do Stinga, a także nuty niepokoju i schizy, jaka czasem pojawia się w dotychczas słyszanych przeze mnie utworach.
Cała ta "afera" z panem Gotye mnie ominęła, ale lansowany "Somebody I used to know" to naprawdę udany numer, przebojowy, a przy tym ciekawy muzycznie, z uwagi na pojawiający się w tle... ksylofon? Marimbę? Cokolwiek to jest. I też od razu skojarzył mi się gostek ze Stingiem, ale to na plus, bo lubię barwę głosu Stinga. Z pewnością zapoznam się z resztą dokonań tego artysty i to nie z uwagi na jakieś tam "wypada".
Ode mnie coś dla miłośników fantasy, przygód, epickich historii, czyli: Corde d'Oblique i ich moje dwa ukochane numery:
Cantastorie
Zawsze się tym nakręcam, kiedy przychodzi wymyślać fabułę do gry, w której robię za twórcę tejże fabuły. Kojarzy mi się z przygodą, z dawną epoką, miłością, pasją, wojną, czyli wszystkimi takimi "grands motifs" w erpegach, literaturze, kulturze. Nawet się nauczyłam śpiewać fonetycznie, chociaż języka nie znam.
I jeszcze nieco bardziej "buńczuczne", bohaterskie:
My Promise
W pierwszym linku spokojnie można pominąć obraz, za to w drugim autor filmiku zrobił naprawdę klimatyczny fantasy mix.