Chciałbym, żebyście pisali tutaj, jaka lokacja najbardziej wam się podobała i gdzie warto zaglądnąć w Morrowindzie.
Jak dla mnie najfajniejsza lokacja to grobowiec na malutkiej wysepce. Był tam labirynt (ze szkieletami), jakieś pomieszczenie z wodą i łódką (było tam trochę skarbów). Przydawała się tam jeszcze lewitacja, bo gdzieniegdzie były ukryte skarby. Niestety nie pamiętam, gdzie ta wysepka się znajdowała.
Naprawdę warto odwiedzić Tel Vos. To labirynt dziwnie połączonych wież pełnych potworów, tajemnicze podziemia (te notatki robotnika znajdywane co jakiś czas, wiecie), jest nawet muzeum krasnoludów. Fajne, jedno z najoryginalniejszych miejsc w grze. To na północym wschodzie, jakby ktoś nie wiedział.
Hmmm mi takie 2 miejsca w głowie zapadły - daedryczne ruiny Ashalmawia i twierdza Berandas
Ashalmawia leży na północnym zachodzie, dosłownie tuż obok Ald Velothi albo Khuul, ale raczej koło tego pierwszego. Ruiny jak ruiny, ale na samym dole [zatopione krypty czy kaplice to były] stał sobie taki koleś - Gordol. Ziomek miał EBONOWY KOMPLET ZBROI, który grzechem było nie wziac
Berandas leży natomiast na południowy wschód od Gnisis. To "opuszczona" twierdza - why cudzyslow? Nie ma tam ludzi, elfów, krasnoludów - są daedry. Pełno tam tego do diabła ! ! ! Ciezkie miejsce. Na samym koncu lokacji leżą zwłoki - przy nich BUTY APOSTOLA !!! Lewitacja 40-60pkt przez 30sekund. Ładunku itemku nie pamietam dokladnie, cos kolo 800. Zalozylem buty i wzlecialem do gory - była tam polka skalna ze tak sie wyraze. Tam stala jakas gosciowa chciala zwoj interwencji bóstw. Dalem, ona wzamian za to dała mi swoje ciuchy - w tym suknie, która na stałe podnosiła HP o 5pkt i koszula która chyba celnosc na stale o 5pkt podnosila.
Co do pierwszego postu to chodzi ci pewnie o grób rodziny Marvanii.Wyspa ta jest na północny-zachód od Tel Branora.Mikstura Lewitacji mile widziana(na półce sklalnej gdzie świeci światło jest Daedryczny Młot,Daedryczne Oblicze Boga i kilka innych drobiazgów.A ciekawe miejsca...hmm...
1)Dom Szóstego Rodu Mamea(znajduje się tam najlepszy według mnie sztylet i jest tam wiele ciekawych rzeczy)
2)Ruiny Ashurnabitashpi(Opoka Eleidona,6 dobrych sztyletów,kilka części daedrycznego staffu,pare Złotych Bóstw)
3)Grób rodziny Marvanii(dobry topór Pocałunek Sztormu,pradawne Brendy Dagotha)
4)Skarbce Wielkich Rodów(Jest tam bardzo dużo kasy i innych drogocennych rzeczy,tylko trudno się tam dostać)
5)Plantacja Dren(chyba każdywie czemu)
Te lokacje są według mnie najlepsze a szczególnie Mamea.
Może to głupie, ale nie pamiętam, gdzie jest Mamea (pewnie dlatego, że już chwilę nie gram, bo płyta z grą mi się zepsuła - będę musiał kupić znów Morrowinda, ale to i tak teraz taniocha...)
Mamea leży na południowy-wschód od Ginisis(połowa drogi między Ginisis a Ald-Ruhn)Jeśli będziesz cały czas iść na połudiowy-wschód to szybko znajdziesz tą jaskinie.
Chodzi ci pewnie o Ruiny Assurnabitashpi.Ciężko jest tam wejśc.Od obozu Urshikalu idziesz na północ aż do morza a później na zachód,po pewnym czasie powinna być droga i tam będą te ruiny.Dawno grałem w Morrowinda ale żeby wejść do środka ruin trzeba nurkować.Tam są drzwi z zamkiem chyba 80 a za nimi Złote Bóstwo.Są tam fajne sztylety ale za każdym razem jak weźmiesz sztylet to pojawi się zjawa.To chyba tyle.
A jeśli nie o ten skarbiec ci chodzi to napisze jeszcze raz.
A skarbce wielkich rodów.Są one w Vivek.W strefie Hlaalu jest skarbiec Hlaalu.Wejść jest prosto ale żeby dostać się trzeba otworzyć drzwi zamek 100(i to 3 razy).Jest tam 4 strażników i 2 osoby więc ukraść klucze jest ciężko tak samo jak otworzyć drzwi bo przy nich stoi strażnik.Ale jak się tam dostaniesz to zdobędziesz komplet Szklanego pancerza,dużo kasy i innych klejnotów.Skarbiec Redoran ma chyba najmniej do zaoferowania.
Wieża Sorkvida - dla maski Clavicusa. To mocny hełm z ciekawym wyglądem - w sam raz, jeśli postać ci się nie podoba
Grota Mudan w Ebonheart - Smoczy Kirys używa moja postać cały czas od chwili zdobycia.
Chodzi mi tu zwlaszcza o Wieżę Zmierzchu - takiemu kupcowi jest tam bardzo latwo ukrasc caly komplet szklanej zbroi i kilka szklanych mieczy. Poza tym w takim jakby małym skarbcu za 2 drzwiami z zamkami na 50 i 100 poziomie tez kilka szklanych mieczy. Identycznie z tym "skarbcem" jest w Wieży Świtu.
Zawsze gdzies jest straznik wiec nie latwo cos zabrac, ale pobawic sie mozna