Cytat
To mnie rozbroiło. Ty naprawdę nie umiesz czytać ze zrozumieniem.
A to co?
Użytkownik MajareQ napisał
Żyjcie dalej w swojej naiwności, a wkrótce przekonacie się jak bardzo się myliliście.
Cytat
Mam Was nie nazywać fanatykami mając na to argumenty, jednak wy spokojnie możecie tak nazywać mnie wg. was też mając argumenty?
Tylko, że my ci nie mówimy, że masz zbyt zamknięty umysł, by z nami rozmawiać.
Cytat
Nie odczytuj Biblii tak dosłownie, bo jakby było tam wszystko tak dosłownie napisane to wszyscy ludzie pochodziliby z kazirodczych przodków, Adam i ewa mieli przecież 2 synów.
W biblii wszystko jest napisane metaforami a wiele zdarzeń (powstanie świata i objawienia) mają swe potwierdzenie w nauce, np. przejście przez morze czerwone - do dnia dzisiejszego występują silne wiatry wschodnie, a tak przypadkiem przez najwęższy odcinek morze czerwonego (tam gdzie przechodził Mojrzesz) jest taka "jakby grobla" (jakby bo jest pod wodą), krzew gorejący - istnieje i owszem raz na kilkadziesiąt lat sam się spala, a to przez to iż wytrąca jakieś gazy które pod wypływam zmieszania się ze sobą i temperaturą (ze słońca) powodują iż krzew się zapala. Wiele jest takich "przypadków" w biblii.
Kiedyś ksiądz w szkole tłumaczy, lecz tylko te zapamiętałem.
Tak samo z ewolucją, kościół potwierdza: tak człowiek i małpa mają wspólne korzenie lecz w pewnym momęcie ich drogi całkowicie się rozdzielają (dzień 6 stworzenie człowieka).
I to jest właśnie problem z religią jak mówiłem. Wiara opiera się na wierze
.
Jak przez setki lat można było zginąć za podważanie Biblii tak teraz mówi się, że jest ona napisana metaforami by jakoś uciec od niewygodnych pytań. Wszystko co dobre od boga, wszytsko co złe od człowieka/szatana? Wygodne to bardzo
. Skoro bóg stworzył wszystko i za wszystko odpowiada więc również odpowiada za powstanie zła.
Cytat
Czyli myślisz, że to Bóg spowodował? Bóg, który nas stworzył jest niby masochistą i gnębi ludzi? Robisz sobie ze mnie jaja?
Skoro bóg jest wszechmogący to znaczy, że na to pozwolił.
Cytat
Nie. Po pierwsze Bóg nie jest źródłem zła i cierpień. Bóg nie reaguje z pewnego powodu.
Wszystko to musi się dziać, ponieważ Boży plan został przerwany.
Coś kiepski ten plan skoro tak łatwo go było przerwać. Czyżby bóg w swojej nieomylności nie przewidział tego?
[Dodano po minucie]
Hehe.
No tak ewolucja to bujda, bo nie ma nią dowodów. Natomiast na wiarę w Boga jest tyyyyle dowodów...