Matuzalem
Ilość postów: 9483
Klasa: Wampir
Obiecałeś Spike'a i to zrobiłeś. Teraz trafiłeś w moje gusta. Jest dużo o anime i nawiązanie do klasycznej literatury, idealne połączenie. Wciąż jestem nieco zasmucony, że część społeczeństwa uznaje anime za typowe bajki. Oczywiście zdarzają się i takie infantylne, przepełnione dziecięcą seksualnością, nadmierną brutalnością i głupkowatym humorem, ale pośród nich są takie perły jak "Cowboy Bebop", "Księżniczka Mononoke" czy "Spirited Away: W krainie Bogów", które poza rysunkami miłymi dla oka, mają także historię do opowiedzenia, ciężką, brutalną, smutną i wartościową. Często o wiele lepszą niż pisana dziś beletrystyka dla mas. I nie zgodzę się, że wątek Zagato jest przegadany. W porządku, dużo się o tym mówi, ale jest w tym jakaś głębia, rozdarcie bohaterów, impas. No i pięknie zakończyłeś "Mistrzem i Małgorzatą", klasyka rosyjskiej literatury. Sam nie rozumiem, dlaczego ta książka nie jest obowiązkową lekturą do podstawowej matury. Posiada wątki fantastyczne, które zaciekawią nastolatków, a także ogromne walory artystyczne, miłość, tragedię i nieco zdarzeń historycznych.
Wiktul, czekam na kolejną część, bo warto. Jestem ciekaw, jakie pary (a może wielokąty), poruszysz tym razem.