A więc zacznijmy od początku...
Użytkownik Orish Shanlen napisał
Będziemy mieli kosmiczne podatki, obowiązkową religię w szkołach, nowe komisje śledcze, no po prostu porażka.
No i to są niestety (a raczej stety) wiadomości wyssane z palca. Niektórzy idioci z mojego osiedla (ci którzy mają prawo do głosu, a jeszcze się uczą) poszli głosować na Kaczyńskiego (tu też masz przykład, że młodzież również głosowała jednak na Kaczora), bo... ktoś im powiedział, że Tusk chce zrobić tylko 1 miesiąc wakacji... Śmiać się czy płakać? Podatek będzie taki, jaki był. To raczej po podatku 3x15 mielibyśmy wzrost cen niektórych artykułów, które zdecydowanie nie powinny zostać zmienione (np. prasa wzrosła by o sporo). Jednak większość rzeczy (tych, które teraz mają 22% czyli wszelkie usługi i większość artykułów) by trochę spadło, a po jakimś czasie "transformacji" (tak to nazwijmy) w całym kraju na wszystko byłby jednakowy podatek, co chyba ułatwiłoby nieco i tak zagmatwany już w polsce system podatkowy.
Użytkownik V.L. napisał
Zaostrzenie kary w tym kraju jest potrzebne! Zbyt wiele niesprawiedliwości się dzieje.
Zgadam się całkowicie, ale jednak karze śmierci mówię definitywnie nie! W Polsce raczej przydałyby się prawdziwe więzienia, a nie hotele
![](/view/images/emoticons/default/confused.gif)
. No i koniecznie tych placówek powinno być więcej. Dlaczego jakiś przestępca hasa sobie na wolności, a nie siedzi w pace? Bo nie ma miejsca! I myślisz Vamp, że posadzenie tych najgorszych na krzesło, czy tam wybranie jakiegokolwiek innego sposobu uśmiercania, byłoby odpowiednim rozwiązaniem? Ja myślę, że nie. Powinno się zmienić mentalność ludzi, którzy wychodzą z więzienia. Niektórzy najzwyczajniej w życiu chcą tam wracać, bo nic nie robią, jeść dostają (za nasze pieniądze), w karty pograją... czego chcieć więcej? Nie wiem, jedyną rzeczą jaka przychodzi mi na myśl, to prace socjalne więźniów. Może wtedy by im się odwidziało.
Użytkownik V.L. napisał
Jesteś gejem? Nie? To czego narzekasz?
Nie za bardzo rozumiem, co chciałeś przez to powiedzieć.
Użytkownik V.L. napisał
Tusk by wypłącił niemcom za nasze pieniądze poszkodowanie dla biednych niemców za to że musieli uciekać z Polski. Niemcy byli za Tuskiem bo to kaszób, prawie niemiec.
To jest trochę absurdalne. Jak moja babcia mieszka na wschodzie, to jest prawie Ukrainką? A jeśli chodzi o odszkodowania, to zobaczysz, że Kaczyński też im wypłaci. Tak naprawdę nie ma za bardzo innego wyjścia
![](/view/images/emoticons/default/wink.gif)
(niestety, bo dla mnie to też jest paranoja).
Edit: No tu się niestety miliłem. Ekh mi wszystko ładnie wytłumaczył. I powiem szczerze, że nie wiedziałem, że Kaczyński przedstawił Niemcom ultimatum w wersji: jeśli wy chcecie odszkodowań za ucieczki, to my chcemy odszkodowań za zniszczenie Warszawy. Brawo, niezłe posunięcie.
Użytkownik V.L. napisał
Co wiecej, $ leci w górę i Euro, gdyby Tusk rządził tego by napewno nie było
Czyli wg ciebie to dobrze? Bo mi się nie uśmiecha jakoś płacenie za dolara 8 zł...
To już zależy. Dla eksporterów jest to idealna sprawa, dla importerów beznadziejna. Zawsze jednemu będzie dobrze, innemu źle, ale jakby nie patrzeć cena 8 $ za złotego też jest absurdem. Wyolbrzymiasz niektóre rzeczy.
Użytkownik V.L. napisał
To ponoć Tusk jest bezbarwnym politykiem. Kto oglądał debatę? Przecież Tusk nie miał praktycznie żadnego planu! Kręcił w kołko to samo. Porażka!
To coś słabo oglądałeś albo ci się mieszają nazwiska, bo było zupełnie odwrotnie... Tusk to wszystko ładnie przedstawił, a Kaczyński ciągle gadał o socjotechnikach, Urbanach itd.
Po pierwsze panowie, trzeba było obejrzeć więcej niż jedną debatę
![](/view/images/emoticons/default/confused.gif)
. Prawda co Vamp mówi, że Tusk (szczególnie pod koniec) miał coraz gorsze wypowiedzi i w ogóle nie miał zbytnio nic do powiedzenia. Ale były też debaty, gdzie Donald kulturalnie i rzeczowo się wypowiadał, a Kaczyński tylko kretyńsko go wyśmiewał (niczym Lepper),a prowadzący co chwila musiał mu zwracać uwagę.
Użytkownik Ekhtelion napisał
Na koniec mały apel do użytkowników. Mówicie o polityce, gospodarce i losach państwa. Albo zaczniecie pisać z głową albo nie piszcie wcale. Argumentujcie to co mówicie...
No to popatrz na swojego posta. Widać że niewiele znasz się na polityce. Więc po co piszesz takie dziwne rzeczy?
Ja nie argumentuję, bo prawie wszystko co napisałem w poprzednim poście to fakty.
Zastanawiam się, czy znasz pojęcie faktu...? A Ekh, rzeczywiście napisał, że się nie zna (choć na pewno ma więcej pojęcia, niż większość się tu wypowiadających). A jego frustracji wcale się nie dziwie
![](/view/images/emoticons/default/biggrin.gif)
.