Hmmmmm.... generalnie dobór drużyny to kwestia osobista, dlatego że każdą postać można na prawdę dobrze podpakować, moze powiem jaki miewam finalny skład
Ja
Kagain - szczerze mówiac krasnal ma niską zręczność, ale rekawice zręczność dają swoje, ma wysoką siłe w miare no i 19 punktów Kondycji co ma tez wpływ na ilość HP, w mojej drużynie był chodzacym krasnoludzkim czołgiem, a co z tego że zły charakter?? w końcu trzeba tworzyc klimat - w grze jak w życiu nie mamy kontaktów tylko z samymi dobrymi postaciami
Kivan - ten bodajże pół - elf ha! przeciętna siła, nie za wysoka kondycja, ale bardzo wysoka zręczność, w moim przypadku jako postać walcząca w zwarciu, Kivan nie sprawdzał się, ale jako łucznik był doskonałym snajperem (Thaco -6 w końcowej fazie gry w broni dystansowej)
Branwen - Gdyby Jaheira była jednoklasowcem to chodziłbym z Jaheirą, w BG niestety Jaheira jest słabym druidem i przeciętnym wojownikiem, a Branwen w miare dobrym kapłanem i jeżeli chodzi o czary pomocnicze to na wysokim poziomie ma ich całe multum nie raz ratowała cała moją drużyne
Imoen - mamy ją od początku, generalnie był to zawsze mój 2 łucznik w drużynie, nie tak dobry jak Kivan, ale też w końcówce wymiatała... postać w sumie jak postać dzieki temu że mamy ją od początku możemy sobie wytrenować porzadnego złodzieje wedle naszej woli, ma wysoką inteligencje i mądrość w każdym razie bardzo szybko narastają jej punkty wiedzy, dzieki czemu może identyfikowac sporo przedmiotów w grze
Edwin - cóz moge powiedzieć dla maga najważniejsza jest inteligencja i hmmmmm.... Edwin ma tej inteligencji 18 punktów (chyba tylko Quayle pod Wrotami Baldura ma jej 19, ale to iluzjonista a ja tej profesji nie lubie), poza tym no cóz, u mnie Edwin jest przysposobiony właściwie w same czary ofensywne, więc uzupełnia sie razem z kapłanem.
Generalnie rzecz biorąc przyjemnie grało mi sie taką drużyną, no i właściwie wszystkie sprzęty spotykane po drodze moglem założyc na któregoś z członków drużyny więc też to plusuje, bo co jak co charakter w grze ma tam jakieś znaczenie.
Kiedys jak chyba 3 raz Baldura przechodziłem miałem inny skład :
Ja - wojownik
Kivan
Minsc
Imoen
Xan
Xzar
Hmmmmm... to zestawienie w sumie tez dobre połaczenie jakby nie było 3 wojowników robiących wlaściwie nie tyle co sieczkę lecz raczej jako zaporę, złodziej tylko raczej do otwierania zamków, rozbrajania pulapek i badania terenu podczas krycia sie w cieniu. A połaczenie 2 Magów no co jak co ale to oni byłi właściwie trzonem ofensywnym tej drużyny, no ich zmasowany atak po prostu robił swoje bez gadania - fakt faktem męczoce było to ażeby mieć pełną mobilnośc bojowa caly czas musiałem gdzieś odpoczywać.
Moja obecna drużyna:
Ja - Łowca (specjalizacja miecze 2 ręczne i długie łuki - świetne połaczenie - snajper na odległość i rębajło w zwarciu, udało mi sie pokonac Drizzta i mam jego kolczuge na sobie, jako łowca dzięki temu moge kryc sie w cieniu, tak więc generalnie ta postacie eleminuje wszystko, a w szczególności wszelkich magów )
Ajantis - nigdy wcześniej nim nie grałem więc postanowiłem zrobić mała odmianę - hyh obecnie ma 8 lvl i radzi sobie bardzo dobrze, postac lepsza według mnie od Khalida
Minsc - no jest to postać uniwersalna i dobra do każdej drużyny
Branwen - bez tej kapłanki cieżko gra mi idzie
Imoen - tłumaczyć nie musze
Dynaheir - w sumie Mag jak mag na 7 lvl ma troche czarow i tez sobie radzi w miare