Demon
Ilość postów: 15146
Klasa: Demonolog
- Pewnie tak. Chcesz czekać do końca, czy idziemy zwilżyć wreszcie gardła czymś porządnym? - pytał Legionista obserwując, jak Lodran paruje dwa cięcia maga, kontrując własnym, które zatrzymało się na niewidzialnej barierze powietrza przed Południowcem.
Wojownik Mithrilu
Ilość postów: 1491
Klasa: Krasnolud
-Możesz iść. Ja chce spełnić swe sadystyczne wizje wobec magów. Pie*rzonych magów.
Mówię i spluwam na ziemie.
Demon
Deilen odwrócił się i zaczął przeciskać się do wyjścia. W samą porę by stracić kolejny ciekawy punkt widowiska. Mag zbił zatrzymane przez czar ostrze Lodrana i poczęstował go rękojeścią w twarz. Ten odwinął mu się łokciem z półobrotu i idącym za nim natychmiast zamachem na korpus, który również zaczął zwalniać przed magiem. Ze swojego miejsca zdołałeś zobaczyć, że równocześnie z tym oczy Lodrana zapłonęły błękitnym płomieniem.
Wojownik Mithrilu
Odwracam się i biegnę w stronę Deilena.
Demon
Dopadłeś go u szczytu schodów prowadzących do zewnętrznego kręgu budynku, w którym mieściła się arena.
- Co, co jest? Goni cię stado trolli, czy co? - zapytał, gdy uwiesiłeś się na jego ramieniu.
Wojownik Mithrilu
-Może pójdziemy do mojej matki. W jej cukierni zawsze dostaniemy coś słodkiego za darmo lub po promocyjnej cenie, a i mama moja pożartować Lubi.
Mówię z szczerym uśmiechem na twarzy.
Demon
Towarzysz popatrzył ma ciebie jak na wariata.
- A czemuż to nagle zebrało ci się na łakocie? Wszak piwo jest dość słodkie i dość gorzkie dla wszystkich. Ale dobrze, jeśli takie masz życzenie i twierdzisz, że taniej będzie, to prowadź. Walka ci się znudziła?
Wojownik Mithrilu
-Tak naprawdę nie chodzi o to. Podobno z moją matką dzieją się dziwne rzeczy i ktoś jej grozi. Chce to zbadać.
Demon
- Kto i po co? - zmarszczył brwi w zdumieniu. - Jaki jest sens grozić właścicielce cukierni?
Wojownik Mithrilu
-Bo widzisz to nie jest tylko cukiernia.
Demon
Krasnolud sprawiał wrażenie coraz bardziej zdumionego.
- To co niby? Zbrojownia? Wytłumacz mi, z łaski swojej, cokolwiek więcej niż jednym zdaniem!
Wojownik Mithrilu
-Bo widzisz nie mogę ci powiedzieć tego tak z marszu. Powiem ci to na miejscu. A teraz chodźmy pewnie czekają na nas.
Demon
Przez dłuższą chwilę wędrowaliście wąskimi, krętymi uliczkami miasta, przemierzając gwar okolicznych kupców, kłócących się z klientami o cenę towaru, standardowo napuszonych kilku arystokratów z wyższych dzielnic, kilku podrostków i dowcipkujących strażników u końca zmiany. Zaszliście w końcu przed niski, solidnych rozmiarów i wykonania budynek o niewielkich oknach, zza których kusiła przechodniów piekarska ekspozycja.
Wojownik Mithrilu
Wchodzę do środka, ale najpierw słucham czy nie ma tam żadnych podejrzanych dźwięków.
Demon
Nie słysząc nic, co mógłbyś uznać za niepokojące, otwierasz drzwi. Jako pierwszy powitał cię czysty dźwięk dzwonka zawieszonego przy drzwiach, w następnej kolejności dobiegły cię aromaty tuzina różnych ciastek, ciast, cukierków i innych łakoci.
Demon
- Jest, a co ma nie być? I to nawet więcej, niż powinno. Dwóch dodatkowych łobuzów, którzy szukają darmowych łakoci, ot co!. - usłyszałeś tak dobrze ci znany głos, w którym pobrzmiewała nuta rozbawienia i życzliwości, dobiegający z zaplecza.
Wojownik Mithrilu
-Oj mamo te twoje żarty zawsze mnie rozbawiają.
Mówię to z uśmiechem.
-A tak w ogóle co tam u ciebie?
Demon
- A czego można się spodziewać? - zapytała retorycznie, przecierając szmatką ladę. - Mały dziś ruch, zaledwie kilkoro dzieci, ze trzech kupców i ten jeden dandys, który zwykle przychodzi. Nikogo tak szczególnego, jak twój druh. - zażartowała z Legionisty. - Powiedz lepiej cóż to się stało, że odwiedzasz starą matkę. Zabrakło już chętnych do bójek?
Wojownik Mithrilu
-Przyszliśmy w konkretnej sprawie mamo. Jest ojciec na zapleczu, bo kolega chce się zapoznać z naszą sprawą.