Próbuję odpalić najstarszego Fallouta (kupionego niedawno jako Saga Fallout) na Windowsie 7. Udało mi się obejść znany z Visty problem z niewidzeniem wolnego miejsca na dysku w systemach 64-bitowych. Mimo to, po uruchomieniu gry część grafiki jest błędna, na ekranie widać artefakty kolorów. Rzecz w tym, że część pikseli przybiera tęczowe barwy zakłócając nieco odbiór dzieła... szczególnie splash screeny podczas ładowania, filmiki oraz tekst się krzaczą.
Wie ktoś, co można z tym zrobić? Czy istnieje jakis alternatywny render (jeśli w ogóle...) albo możliwość przerzucenia obliczeń grafiki Fallouta na procka?
Nie wiem czy to działa w win7, ale wejdź we właściwości fallout.exe, zakładka 'zgodność'. Tam zaznaczasz 'Uruchom w trybie zgodności z Windows 95' lub jakimkolwiek starym systemem.
Możesz też pokombinować z innymi opcjami trybu zgodności.
Ale że nie mam win7, to nie wiem czy ta opcja zadziała...
Pierwsza rzecz, jaką próbowałem - dzięki temu gra się w ogóle uruchamia. Niestety, żadna z konfiguracji nie rozwiązuje problemu, w tym uruchamianie w 256 kolorach.
Szukalem, czytałem. Próbowałem zainstalować coś, co nazywa się "sfall" i zamienia render za pomocą ddraw (prehistoria) na d3d9. Niestety, to działa tylko z US wersją gry, nie znam żadnego patcha, któy poszedłby w polskiej. A polską niestety mam i chyba nie ma możliwości instalacji innej.
Jeśli ktoś będzie miał podobne problemy - polecam skorzystanie z TEGO PATCHA. Chłopaki z Trzynastego Schronu podsunęli mi rozwiązanie i zadziałało, gdy myślałem, że nic już nie pomoże.
Sam ostatnio postanowiłem odświeżyć fallouta i spotkał mnie ten sam problem. Powyższy link nie działa, więc trochę pokombinowałem i znalazłem takie rozwiązanie:
Ctrl+alt+delete -> odpalamy menedżer zadań -> przechodzimy do procesów -> wyłączamy explorer.exe -> w menu wybieramy odpalenie nowego zadania i wpisujemy falloutw.exe
To rozwiązanie powinno działać dla każdej gry która ma taki problem z kolorami.
Ctrl+alt+delete -> odpalamy menedżer zadań -> przechodzimy do procesów -> wyłączamy explorer.exe -> w menu wybieramy odpalenie nowego zadania i wpisujemy falloutw.exe
Hm, może warto by było skrobnąć mały dopisik o uruchamianiu gier pod wina7 przy starszych tytułach? W sumie to z tego co patrzyłem to nie ma na GExe czegoś takiego.
mozesz odpalic gre przez dosboxa tak jak wszystkie starsze gry na siodemce ktore nie chca sie normalnie odpalic ja tak odpalilem 1 tombraidera i chodzil perfekcyjnie