Cytat
Gra nie jest na pewno doskonała, ale widać po niej, że twórcy przyłożyli się w trakcie jej produkcji.
Wśród fanów, jak i przeciwników nowego Fallouta, nie zauważyłem nigdy argumentu o nie przyłożeniu się twórców w produkcje gry
Co wcale nie dziwi, bo byłby to argument totalnie bezsensowny. Medivh też tego nie napisał
Bardziej tu chodzi o to, jaką drogą twórcy poszli tworząc F3 i dlaczego ona jest niefajna.
Cytat
Tak jak pisałem w recenzji, wydaje mi się, że tą grę trzeba już rozpatrywać w zupełnie innych kategoriach niż 10 lat temu.
Dlaczego ? Skoro jest to kontynuacja gry, logicznym jest, że porównuje ją ze starszymi częściami
I nie ważne czy to było 5, 10 czy 15 lat temu. Jakoś nikt nie narzeka, że porównuje się inne gry (np. Heroes III z V), a z Fallouta robi się jakiś dziwny wyjątek. Tym bardziej, że pierwowzory były bardziej rozbudowane i dawały więcej frajdy :'d A strasznym pieprzeniem byłyby argument, że tak rozbudowanej produkcji nie da się zrobić w dzisiejszych czasach.
Cytat
Czasy się zmieniły i to bardzo.
Tak, tak... Już mam dość słuchać tych bzdur o nowej generacji gier komputerowych. Jeżeli ten gatunek ma iść drogą, że teraz aRPG nazywa się cRPG pełną gębą, a gry takie jak Baldur's Gate, Planescape czy Arcanum, nazywa się archaizmami, którymi może zagrywać się dziś tylko fanatyczny beton, to ja postoje
Szczęście, że są takie gry jak Wiedźmin, Dragon Age czy Drakensang.
Cytat
Najbardziej bolało mnie w nowym Falloucie wspomniane już zoblivionowanie niektórych kluczowych aspektów gry, ale do tego można się przyzwyczaić, szczególnie jeśli ktoś lubi Morrowinda i Obliviona.
Fakt do wszystkiego da się przywyknąć, ale to nie znaczy, że niesmak nagle zniknie.
Cytat
Jeśli chodzi o zarzut dotyczący nieciekawych questów, to zdecydowanie się z tym nie zgadzam. Czytałem wiele opinii i zadania są zazwyczaj zachwalone. Większość z nich jest po prostu ciekawa i złożona, ja ma podobne zdanie na ten temat.
Tu przyznam Ci racje. Spora część zadań jest całkiem niegłupia
Cytat
Ogólnie wypada zauważyć, że F3 zbiera w większości bardzo przychylne recenzje.
Jeżeli chodzi o media - pełna racja. Natomiast jeżeli chodzi o samych graczy - no tu już się nie zgodzę, gdyż zdania są mocno podzielone (nawet zaryzykowałbym kwestię, że więcej osób jest negatywnie nastawiona).
Cytat
Zresztą dla porównania taki Mass Effect mimo, że jest jest grą świetną według mnie nie powinien otrzymywać wyższych not od F3 ze względu na swoją prostotę i zubożenie warstwy RPG.
Ja uważam odwrotnie. Pod względem fabuły, dialogów i systemu walki gra nowego Fallouta zjada na śniadanie. Gdyby ME nie był taki krótki i zadań pobocznych nie potraktowano po macoszemu, to nie byłoby w ogóle o czym gadać
Ja osobiście uważam, że nowy Fallout nie jest zły i kompletnie nie rozumiem graczy, którzy totalnie po grze 'jadą'. Z drugiej strony, kompletnie nie rozumiem zachwytów i różnorakich 'ochów i achów' jakie wywołuje produkcja. Bo kultowa jak poprzedniczki nie będzie. No chyba, że jak zwykle brudną robotę odwalą fani i stworzą masę fantastycznych modów (co już właściwie robią)