Niecni Dżentelmeni powrócą w przyszłym roku! - Odpowiedź
Podgląd ostatnich postów
Z przyczyn osobistych i zdrowotnych Scotta Lyncha, premiera "Republiki złodziei", trzeciego tomu "Niecnych Dżentelmenów", była odkładana w czasie. Po świetnym debiucie i równie dobrej kontynuacji, czytelnicy z niecierpliwością wyczekiwali kolejnej książki pisarza, która w ostateczności ukazała się dopiero w ubiegłym roku. W Polsce na szczęście nie musieliśmy długo czekać i przetłumaczona powieść trafiła do księgarni bardzo szybko. Każdy jednak po przebyciu ostatniej strony przygód Locke'a Lamory zadawał sobie pewnie pytanie, kiedy ujrzy czwartą część.
![niecni dżentelmeni](https://gfx.gexe.pl/2014/1/17/17152212m.jpg)
Nieprędko. Dwa lata, może nawet więcej. Tak przynajmniej szacowałem ja do czasu, gdy dowiedziałem się, że Scott Lynch powrócił na dobre tory i w bieżącym roku otrzymamy niejedną książkę jego autorstwa, bo aż dwie! Pierwsza to oczywiście wyczekiwany czwarty tom "Niecnych Dżentelmenów", The Thorn of Emberlain, zaś druga to osadzony w tym samym świecie zbiór dwóch mini powieści zatytułowany The Bastards and the Knife. Czeka więc nas fantastyczny czas spędzony na czytaniu o intrygach więzimagów, odkrywaniu kolejnych tajemnic świata i głównego bohatera, jak i podziwianiu jego niezwykłej inteligencji. Kto się pisze?
Na łamach Game Exe pojawiły się recenzje wszystkich trzech książek Scotta Lyncha: "Kłamstw Locke'a Lamory", "Na szkarłatnych morzach" oraz "Republiki złodziei".