Anyway mam nadzieję, że to nie przejdzie.
Anyway mam nadzieję, że to nie przejdzie.
Na pewno fanów powieści Sapkowskiego zainteresuje fakt, że być może jeszcze pod koniec bieżącego roku wydawnictwo Solaris wyda antologię "Opowieści ze świata Wiedźmina" napisaną w hołdzie Andrzejowi Sapkowskiemu.
Antologia niestety nie jest autorstwa najlepszych polskich pisarzy (a szkoda, bo ciekawie by to wyglądało – książka napisana równocześnie przez Jacka Piekarę, Jarosława Grzędowicza, Andrzeja Pilipiuka...), lecz rosyjskich, między innymi: Nika Pierumowa, Maria Galina, Michaiła Uspienskija, Olesandra Zołotko, Władimira Arieniewa, Wocha Wasiljewa i Leonida Kudriawcewa.
Wstępny projekt okładki możecie zobaczyć powyżej. Przygotował ją Tomek Maroński. Ale nie okładka najważniejsza, lecz zawartość. Antologia ma zwierać bardzo zróżnicowane opowieści, których bohaterami będą różne postacie z Wiedźmińskiej sagi. Wysoki poziom, humor i akcja – takie zalety ma posiadać książka. Czy okaże się wystarczająco dobra, aby fani Sapkowskiego byli zadowoleni? To się dopiero okaże, chociaż ja bardziej czekam na nową powieść ze świata Wiedźmina od Andrzeja Sapkowskiego niż na antologię napisaną przez rosyjskich pisarzy, co nie znaczy, że nie jestem nią zainteresowany – wręcz przeciwnie, ale przeczytam ją najprawdopodobniej, dzięki cudzie biblioteki. A wy zamierzacie się w nią zaopatrzyć?