Czarnoksiężnik
Ilość postów: 885
Klasa: Czarownik
Mimo że słucham głównie metalu to znam Kaczmarskiego (znaczy jego piosenki) i bardzo mi się podobają, polecam go dla tych co go nie słuchali jeszcze. Moje ulubione jego utwory to" Mury, Obława i Walka postu z karnawałem. Trzba też pamiętać że Kaczmarski nie śpiewał i tworzył sam mało kto to pamięta ale z nim śpiewali zwykle Zbigniew Łapiński i Przemysław Gintrowski, którzy są moim zdaniem nie doceniani. Sława Kaczmarskiego była też dzięki nim a nikt teraz o nich nie pamięta.
Czarnoksiężnik
Możliwe żer masz racje, ale i tak sadzę że ich nie doceniono, chociaż możliwe że i tak Jacek był od nich lepszy.
Uczeń Doliniarza
Ilość postów: 532
Klasa: Złodziej
Swego czasu słuchałem Kaczmarskiego dość intensywnie.
Pewno jakimś ignorantem się teraz wydam - i słusznie - ale utwory na temat PRLu akurat do mnie nie przemawiały, bo okresem tym jakoś specjalnie się nie interesuję. Znacznie ciekawsze są imo te nawiązujące, powiedzmy, do mitologii, do Biblii, jak i rozmaite inne. "Hiob", na ten przykład. "Walka Jakuba z aniołem". "Lament tytana". "A my nie chcemy uciekać stąd". "Ja". Wszystko warte uwagi.
Przemieniony
Ilość postów: 14
Klasa: Wampir
Genialny twórca poezji śpiewanej. Oprócz tego co wymieniliście dodam jeszcze genialne przetłumaczenie piosenek Wałodzi Wysockiego ( któremu zresztą napisał Epitafium ). Co do Gintrowskiego to jego piosenka ze Zmienników coraz leci w TVP
Czarnoksiężnik
A czemu tak nie lubisz murów?
Może nie są arcydziełem ale są dobre,
a na pewno (częściowo) najbardziej znane.
Czarnoksiężnik
Czemu się dziwić w tym że nie śpiewają ostatniej zwrotki, śpiewają to jako rewolucyjną pieśń (zwiastującą rewolucję lub towarzyszącą rewolucji, i w tym podobnych sytuacjach), a ostatnia zwrotka mówi właściwie o wadach, minusach, złych skutkach rewolucji.
P.S. Rewolucja czy też raczej powstanie.
Bard
Ilość postów: 328
Klasa: Bard
Ale jest to bardzo...wybiórcze inspirowanie się utworem. Powiem wręcz, że jest to wypaczenie sensu piosenki..
Czarnoksiężnik
Faktycznie można to tak nazwać, ludzie niszczą idę którą chciał przekazać Kaczmarski, moim zdaniem źle robią, ja jak śpiewam to z kolegami to w całości (z ostatnią zwrotką).
Ale też nie wiadomo czy Kaczmarski nie dopisał tej ostatniej zwrotki żeby móc w ogóle ją śpiewać, on ją napisał w czasie komunizmu, gdzie piosenki o powstaniach lub rewolucjach były raczej zakazane, a piosenka którą napisał mówiła też że rewolucja jest zła i dzięki temu mógł ją przekazywać.
To są tylko moje przypuszczenia, nie wiemy i nie dowiemy się raczej jak było naprawdę.
Bard
Ilość postów: 328
Klasa: Bard
Ale każda interpretacja jest w zasadzie nadinterpretacją. Nigdy nie wiadomo co autor tak naprawdę chciał przekazać, można się tylko domyślać.
Niemniej wnioski się wyciąga na podstawie analizy całości utworu, nie wybranych fragmentów.