Leśny
Ilość postów: 17
Klasa: Łowca
Miałem 512 ram 533Mhz kingston i kupiłem dzisiaj drugą kość 1024 667Mhz kingston i widzę że nie działa tak jak należy...
Podpiąłem nową kość, włączyłem komputer i zobaczyłem właściwości...mam teraz 1,50gb ram'u, ale kiedy włączam jakąś grę, nie widzę żadnej różnicy...czym to może być spowodowane??
Czy w biosie muszę zmienić z 667Mhz na 533Mhz??
Krasnoludzki weteran
Ilość postów: 7301
Klasa: Krasnolud
Z zasady nie wkłada się pamięci o różnych prędkościach bo jest to wyrzucanie pieniędzy w błoto.
Procesor w ogóle jest ci w stanie obsłużyć takie prędkości?
Leśny
W serwisie powiedzieli że obsłuży do 3gb...no i w ogóle czytałem że można wsadzić ram o wyższej prędkości(ale nie za dużej)i po prostu zwolni i będzie śmigać...
Krasnoludzki weteran
Wiesz co? To pytaj się panów w serwisie bo widzę, ze chyba nie masz bladego pojęcia o całej tej sprawie. I radzę to z dobrego serca, a nie, że nie chce pomóc.
Leśny
No spoko...ale po prostu chciałem się zapytać czy może ktoś nie wie czym jest spowodowane to, że ram jest wykrywany przez komputer, a nie działa jak należy...Czyli jest to wina innych prędkości??
Krasnoludzki weteran
Ale może zacznijmy od tego czego ty oczekujesz po tej pamięci? System sam z siebie ją wykrył (np. w zakladce wydajność w menedżerze zadań)? Więcej pamięci powinno poprawić trochę płynność i czasy ładowania ale bez jakichś super fajerwerków.
Leśny
No nie wymagam od niej jakiś nadzwyczajnych rzeczy...ale mając 512 np. Oblivion mi się ścinał na średnich detalach, a dokupując jeszcze 1024(patrząc na wymagania gry) powinien gładko chodzić na wysokich...i chodzi mi tutaj wyłącznie o ram, bo procesor i karta graficzna spełniają zalecane wymagania a nawet są sporo lepsze niż gra wymaga...
Edit: A system wykrył pamięć...w Evereście wykrywa i we właściwościch Mojego komputera zamiast 512 pisze 1,50gb...
Krasnoludzki weteran
Zainstaluj sobie jakiś benchmark i przetestuj z kością i bez. Poza tym wbrew pozorom reinstalacja systemu może tez dobrze zrobić.
Leśny
Ale istnieje także możliwość że te 2 kostki nie będą ze sobą działać jak należy??
Krasnoludzki weteran
Działać to działają bo zostały wykryte, na pewno nie działają optymalnie. A poza tym to...
...wszystko jest możliwe, ja już takie cuda widziałem z kościami pamięci, że to aż się nie chce wierzyć. Najlepiej jest kupować takie same kości o takich samych parametrów i uruchamiać je w trybie sparowanym.
Leśny
Zauważyłem że taktowanie pamięci w 1 na 3 przypadki jest inne...to ma jakieś znaczenie??
Giermek
Ilość postów: 10
Klasa: Rycerz
A jaką masz płytę główną ??? Możliwe, że Twoja płyta obsługuje np. 333 Mhz i 533 Mhz. A i Kolega Ekhtelion dobrze napisał, że nigdy nie można mieszać pamięci RAM o różnych taktowaniach, bo skończy się na tym, że nie tylko RAM'y padną, ale całą płytę może szlag trafić...