Niebiańskie pastwiska

Zapraszamy do zapoznania się z recenzją książki "Niebiańskie pastwiska"!

Po lekturze „Pokoju światów” Pawła Majki miałam mieszane uczucia. Autor stworzył powieść, która zachwyciła krytyków, ale moim zdaniem brakowało w niej tego czegoś. Iskry sprawiającej, że niezależnie od obowiązków czy późnej pory chcemy czytać dalej i dowiedzieć się więcej, niemalże chłonąć opowieść. Postanowiłam jednak dać autorowi drugą szansę i muszę przyznać, że „Niebiańskie pastwiska” wyszły mu lepiej.... Czytaj dalej!

Komentuj, dyskutuj, dziel się z innymi swoim zdaniem!

Odpowiedz
Czyli już wiem, że najpierw powinienem zakupić "Niebiańskie pastwiska", a "Pokój światów" tymczasowo sobie odpuścić
Odpowiedz
W ogóle "Horyzonty zdarzeń" to naprawdę niezła seria.
Odpowiedz
Własnie średnio bym powiedział Do takich "Artefaktów" nie mają startu, a naprawdę pozytywne przyjęcie (czyli średnia ocen powyżej 7 na portalu Lubimy Czytać, taki mój miernik ) zaliczyły tylko dwie - właśnie wyżej recenzowana oraz "Łatwo być bogiem". Oczywiście wiadomo, gust większości nie musi być wyznacznikiem jakości, ale ja wierzę negatywnym opiniom - sam czytałem np. "Osobliwość" i była to bardzo zła książka. Jedynie "Aposiopesis" okazało się całkiem dobre. Ja jednak oczekiwałem znacznie równiejszej jakościowo serii
Odpowiedz
Ale artefakty to światowe klasyki gatunku, a Horyzonty Zdarzeń to seria raczej skupiona polskim sf, więc nie wiem co tu porównywać.
Odpowiedz
"Artefakty" to przecież też seria s-f, a mnie chodzi głównie o porównanie gatunkowe. Do tej pory nie wyszli poza s-f i - patrząc na ich zapowiedzi - raczej się na to nie zanosi. Oczywiście, tu mamy klasykę, a przy "Horyzontach zdarzeń" (tylko?) polskich autorów. Ale mimo wszystko mogli się bardziej postarać i na miejscu czytelnika-kolekcjonera zainteresowałbym się serią MAG-a
Odpowiedz
Krzysiu, jeśli zastanawiasz się od której książki Majki zacząć to zdecydowanie bardziej polecam tę. "Pokój światów" był dobry, ale miał coś męczącego w stylu, za to na "Niebiańskie pastwiska" musisz mieć dużo czasu, bo jest długie. Ale moim zdaniem warto.
Odpowiedz
← Artykuły

Niebiańskie pastwiska - Odpowiedź

Męczą Cię captche? , a problem zniknie. Zajmie to mniej niż rozwiązanie captchy!
Wczytywanie...