Użytkownik krzyslewy dnia sobota, 14 lutego 2015, 09:26 napisał
Z innej beczki - ostatnio Polacy robią naprawdę dobre filmy.
A ja bym powiedział, że nawet troszkę dłużej niż "ostatnio".
Parę lat temu dostałem do dyspozycji kanał TVP HD. Był to jeszcze czas, w którym mało która telewizja w Polsce była HD. Już ładnych parę lat temu. I właśnie na tym kanale widziałem parę naprawdę dobrych, nowych, polskich filmów o których istnieniu nie miałem pojęcia. Szkoda, że nie ma u nas promowanych niektórych ambitniejszych produkcji, tylko Kac Wawa czy inne tego typu.
Niestety konwencja kanału TVP HD obecnie bardzo się zmieniła.
Ja od siebie może polecę dwa seriale - jeden to Hannibal, którego były już dwa sezony, powstaje trzeci a twórcy zapowiadają, że w domyśle będzie chyba 7 czy nawet 8 sezonów opowiadających historię krwiożerczego Litwina. Jako fan tak powieści, jak i filmów z Antony Hopkinsem bardzo ostrożnie podchodziłem do serialu, ale nie zawiodłem się ani troszkę... Z niecierpliwością czekam na najnowszy sezon.
A drugim jest Ranczo, serial który odkryłem bardzo niedawno. Obejrzałem końcówkę, a potem wszystko od początku i zabrzmi to może bardzo kontrowersyjnie ale to jeden z lepszych seriali po 1989 r. Mnóstwo śmiechu, dystansu do naszych wad i zalet. A i wzruszyć potrafi odpowiednio dodanym patosem, tak że chyba nikomu to nie przeszkadza.