No dobra, to teraz pytanie - a o jakie gry ci chodzi?
W Fppkach gram... FPP, w cRPG zazwyczaj gram TPP, bo i tak nie da się inaczej. Innych typów gier raczej nie kojarzę. Jeszcze są gierki pokroju Hitmana, Infernala, wtedy TPP.
No dobra, to teraz pytanie - a o jakie gry ci chodzi?
[post="60826"]<{POST_SNAPBACK}>[/post]
Nie ma znaczenia, jakie gry, po prostu - z jakim widokiem wygodniej ci się gra. Np. jak w jakiejś grze masz do wyboru - FPP czy TPP, to jaki widok najczęściej wybierasz.
Jeżeli ja mam w grze możliwość wyboru między TPP i FPP, to najczęściej w trzeciej perspektywie rozglądam się po terenie i lokalizuję wrogów (czasem także planuję akcje), natomiast w pierwszej perspektywie wykonuję akcje (czyli m.in. strzelam). Np. w takiej serii Conflict (np. Desert Storm) właśnie tak robiłem.
W grach typu: GTA SA, Scarface, Godfather, Totaloverdose dobrze jest pograć sobie TPP bo jeździsz autami, łodziami.
Natomiast w gry typu: Half-Life 2, Doom 3, UT, Call of Duty dobrze jest grać FPP bo tylko strzelasz i nic innego nie robisz, no w przypadku Half-Life 2 jeszcze kierujesz pojazdami.
Ktoś zapomniał dodać opcję "obojętne", którą ja bym wybrał...
Mogę grać zarówno TPP jak i FPP z tą różnicą jednak, że zależy to od gry. Jeśli to fantasty to jednak preferuję TPP natomiast współczesne czasy czy fantastyka to jednak FPP.
Wiedzieliście, że w UT 1 można było zmienić zniekształcenie obrazu, dzięki czemu widać było większy obszar terenu (i rakietnice latały wolniej optycznie ).
Użytkownik Ekhtelion dnia Sun, 06 May 2007 - 18:01 napisał
To w UT w ogóle można taki widok ustawić?! Człowiek uczy sie przez całe życie.
[post="62810"]<{POST_SNAPBACK}>[/post]
A no można. Czasem włączałem dla zabawy. Ale bardzo sporadycznie. Trudno było grać.
Dany - wiemy. jedną z podstawowych rzeczy, które robi porządny gracz to zmienia komendę FOV z domyślnych 90 na 120 aby właśnie mieć większy kąt widzenia i dla rakietnic ;]
Jedyne gry jakie kojarzę z takim zamienianiem FPP/TPP to Morrowind, Operation FLashpoint i Codename:Outbrake. W Morrowindze preferowałem widok z 3 osoby, gdy gdzieś łaziłem, a w czasie walki zmieniałem na FPP. Flashpoint to głównie FPP (no bo w końcu jak tu strzelać), ale TPP używałem, gdy jechałem czołgiem lub leciałem samolotem, a także gdy sprawdzałem czy jestem dobrze ukryty.