Takie pytanie upewniające: grasz w czyste BG2, czy z jakimiś modami? Nie grasz w BGT? W BGT wygląda to trochę inaczej niż w czystym BG2, dlatego pytam. No i mówimy o faktycznym imporcie przedmiotów postaci, którą importowałeś z BG1 do BG2 - pamiętaj, że w BG2 znajdziesz bardzo wiele (choć nie wszystkie) przedmiotów, które się w jedynce pojawiały, ale nie ma znaczenia, czy je miała importowana do dwójki postać, czy nie.
Natomiast sam import przedmiotów wygląda następująco:
Za obrazem nieopodal klatek znajdziesz złote pantalony (oczywiście jeśli importowana postać miała je w ekwipunku).
A w poniższych trzech miejscach mogą się pojawić takie przedmioty (oczywiście znów tylko jeśli importowana postać miała je przy sobie i w każdym miejscu tylko jeden z nich, chyba sprawdza właśnie w takiej kolejności, jak podana):
W skrzyni w pokoju Irenicusa (tej z Hełmem Baldurana) mogą pojawić się:
1. Hełm Baldurana (pojawia też bez importowania postaci)
2. Szpon Kazgarotha
3. Róg Kazgarotha
4. Pierścień ochrony Koverasa
W posiadaniu Ilyicha jest:
1. Zbroja skórzana +2 'Obrońca zastępcy'
2. Kolczuga +2 'Kolczuga Umarłych' (pojawia się też bez importowania)
3. Zbroja płytowa +1
4. Zbroja skórzana ćwiekowana +2 'Przyciągacz pocisków' (przeklęta)
5. Kolczuga +3
Od dżinna w sferze powietrza dostaniesz:
1. Miecz Chaosu +2 (oczywiście pojawia się tylko bez importu, bo w jedynce nie można go zdobyć)
2. Jęzor ognia
3. Młot bojowy +2 'Ashideena'
4. Topór Bali 'Wróg Magów'
5. Halabarda +2 'Ostrze Suryrisa'
6. Sztylet +2, Długi kieł 'Grabarz'
7. Kij-włócznia +2
8. Kij-wekiera
9. Proca +3
10. Miecz długi +2 'Varscona'
11. Maczuga +1, +3 przeciw istotom nienaturalnym 'Korzeń cierpienia' - ale o ile pamiętam nie ma jej w niezmodowanej jedynce.
12. Wekiera +2 'Krotana Rozbijacz Łbów' - tylko że w dwójce ma pomylony opis zwykłej wekiery, ale właściwości ma takie, jak powinna (chyba, bo nigdy jej nie przenosiłem, więc nie wiem, jak to wygląda w praktyce).
13. Morgensztern Kiela
Mam wrażenie jednak, że import u dżinna nie działa, jak należy - kiedyś wypróbowywałem to i dostawałem zawsze Miecz Chaosu, niezależnie od tego jakie inne przedmioty z tej listy posiadałem. W pozostałych miejscach (Iliych i skrzynia z hełmem) działa to jak należy - inna sprawa, czy na przykład podmiana hełmu Baldurana na Szpon lub Róg Kazgarotha jest opłacalna
Aha, no i nie wiem, czy właśnie ten miecz (Chaosu) i hełm (Baldurana) miałeś na myśli (ale zapewne tak), natomiast pas (domyślam się, że chodzi o Pas przebić, znaleziony na drugim poziomie lochów w pokoju z duergarami) znajduje się tam zawsze, obojętnie czy go miała importowana postać, czy nie.