Czas poza czasem

Zapraszamy do zapoznania się z recenzją książki "Czas poza czasem"!

Philip Kindred Dick jest znany praktycznie każdemu maniakowi science-fiction. Kilka dni temu minęła 31. rocznica śmierci nieodżałowanego artysty. Kto wie, ile genialnych powieści mógłby jeszcze napisać? Ale czy na pewno pisarz jest martwy? Utrzymywał on, że w 1974 roku trafił go różowy promień, będący odbiciem słońca od amuletu pewnej napotkanej dziewczyny. Krótko potem miał serię wizji, od czasu których zaczął wieść dwa równoległe żywoty – jeden jako on sam, drugi jako chrześcijanin Thomas, prześladowany przez Rzymian w I wieku naszej ery. Brzmi to co najmniej niewiarygodnie, ale cała historia doskonale pasuje do tytułu recenzowanej przeze mnie książki – "Czas poza czasem". Mimo że przygoda ta zdarzyła się Dickowi dopiero 15 lat po napisaniu powieści, doskonale oddaje meandry umysłu pisarza, dzięki czemu przynajmniej w niewielkim stopniu wiecie, czego spodziewać się po fabule.... Czytaj dalej!

Komentuj, dyskutuj, dziel się z innymi swoim zdaniem!

Odpowiedz
Bardzo dobra książka. Po raz pierwszy spotykam się z twórczością Dicka, ale z pewnością sięgnę po jego następne dzieła. W tym spodobała mi się oryginalna wizja świata, który nie jest taki, jak nam się wydaje, świetne odzwierciedlenie lat 60. oraz interesująca fabuła. Jedyny dyskomfort, jaki odczuwałem, to fakt, iż historia jest bardzo podobna do "Truman Show". Wiem, że chronologicznie "Czas poza czasem" był wcześniej, ale to film z Jimem Carreyem oglądałem pierwszy (swoją drogą - jest bardzo dobry). I jeszcze zakończenie mi średnio pasowało - od mistrza oczekiwałem czegoś gorzkiego, wstrząsającego, co będzie prześladowało moje myśli przez najbliższe dni. Na dodatek nie przepadam za tą jego otwartością - nie wiemy, co się dalej stało z bohaterem, jak mu się wiodło, jak potem wyglądały jego sprawy osobiste. I na koniec słówko o wydaniu - naprawdę świetne, jedna z najlepiej wydanych książek. Ale cena to lekka przesada.

Moja ocena: 8/10
Odpowiedz
← Artykuły

Czas poza czasem - Odpowiedź

Męczą Cię captche? , a problem zniknie. Zajmie to mniej niż rozwiązanie captchy!
Wczytywanie...