[D&D] Podręczniki
Niestety podręczniki źródłowe są niezbędne, przynajmniej podręcznik gracza, od tych dwóch pozostałych można się jeszcze w sprzyjających warunkach jakoś wymigać. Bo w sumie jest jakiśtam podręcznik potworów Faerunu do Forgotten Realms, ale może być mniej obszerny i trudniej dostępny niż zwykła księga bestii, nie wiem jak jest z jego ceną ale myślę że jednak te trzy źródłowe podręczniki to lepiej sobie kupić...
Jak już uzbierasz te podręczniki wszystkie (wiem... od cholery tego, ale co poradzisz ) to możesz sobie kupić niedrogie dodatki dla poszczególnych ras. Np. Obrońcy Wiary - ciekawy dodatek dla paladynów i kapłanów. Są też dla innych klas, ale ich nazw nie pamiętam. Jest pamiętam dla wojowników i mnichów, dla bardów i łowców... też tego trochę jest, ale nie są one takie drogie na szczęście i możesz sobie kupić ten, który ci odpowiada są tam ciekawe bajery. Nie chce mi się pisać, więc sam sobie sprawdź w empiku, czy gdzie tam kupujesz...
Może mi poradzicie co do podręczników o drowach. Mam już ZK: OŚ, Podmrok, Miasto Pajęczej Królowej (choć to przygoda) i jak wiem niedługo w sklepach wyjdzie "Drow of the Underdark". Czy gdzieś jeszcze coś znajdę ? We Władcach Mroku widziałem coś o Domu Jaerle...
Wiesz, ja i moi gracze nie chcemy odbywać często podróży między planami.
Jeszcze co sądzisz o Księdze Potwrów II lub Podręczniku Przygód Epickich?
PS: Widziałem Księgę Broni i Ekwipunku i w sumie mało tam broni- co jest tam takiego przełomowego?
PPS: Czy mógłbyś podać taki niewielki Top najbardziej przydatnych podręczników do DnD prócz oczywiście podstawowej trójki?
PS: Widziałem Księgę Broni i Ekwipunku i w sumie mało tam broni- co jest tam takiego przełomowego?
PPS: Czy mógłbyś podać taki niewielki Top najbardziej przydatnych podręczników do DnD prócz oczywiście podstawowej trójki?
Cytat
Wiesz, ja i moi gracze nie chcemy odbywać często podróży między planami.
Spróbujcie. Namiastka Planescape'a.
Cytat
Epickie przygody są dla określonej grupy graczy... Np. dla mnie nie. ; > Jeśli lubisz podbijać miasta w pojedynkę, to możesz kupić.
Natomiast Księgę Potworów II odradzam - brzydkie dziwactwa, które nie wiadomo jak opisać. xD
Cytat
Widziałem Księgę Broni i Ekwipunku i w sumie mało tam broni- co jest tam takiego przełomowego?
Nic.
Cytat
Czy mógłbyś podać taki niewielki Top najbardziej przydatnych podręczników do DnD prócz oczywiście podstawowej trójki?
Ogólnie jak dla mnie każdy kolejny podręcznik to ułatwienie dla prowadzącego, choć często dodające niepotrzebne zasady. Najlepiej kupić trzy podręczniki źródłowe, Księgę Planów, jakiś setting... I już bym sobie darował. No, ja jeszcze mam Ekran Mistrza Podziemi.
Ja mam coś takiego:
Podręcznik Gracza 3.0
Przewodnik Mistrza Podziemi 3.5
Księga Potworów 3.5
Ekran Mistrza Podziemi
Fantastyczne Lokacje: Świątynia Drowów
Fantastyczne Lokacje: Więzienie Piekielnego Pala
Dungeons & Dragons Gra Przygodowa
i chyba mnie przekonałeś do Księgi Planów, jednakże nadal zastanawiam się nad Księgą Broni i Ekwipunku w poszukiwaniu nowego oręża - to co jest w PG to jednak trochę mało. I może sobie kupię Poradnik Budowniczego Twierdz. Co sądzicie o moim wyborze?
PS: Co dodają do rozgrywki następujące podręczniki i które znich warto kupić:
Czarci Foliał
Bóstwa i Półbogowie
Księga Plugawego Mroku
Księga Wyzwań
Krainy Wschodu
Podręcznik Gracza 3.0
Przewodnik Mistrza Podziemi 3.5
Księga Potworów 3.5
Ekran Mistrza Podziemi
Fantastyczne Lokacje: Świątynia Drowów
Fantastyczne Lokacje: Więzienie Piekielnego Pala
Dungeons & Dragons Gra Przygodowa
i chyba mnie przekonałeś do Księgi Planów, jednakże nadal zastanawiam się nad Księgą Broni i Ekwipunku w poszukiwaniu nowego oręża - to co jest w PG to jednak trochę mało. I może sobie kupię Poradnik Budowniczego Twierdz. Co sądzicie o moim wyborze?
PS: Co dodają do rozgrywki następujące podręczniki i które znich warto kupić:
Czarci Foliał
Bóstwa i Półbogowie
Księga Plugawego Mroku
Księga Wyzwań
Krainy Wschodu
Cytat
zastanawiam się nad Księgą Broni i Ekwipunku w poszukiwaniu nowego oręża - to co jest w PG to jednak trochę mało
A cóż ci dają w Księdze Broni? Parę egzotycznych i nieklimatycznych przedmiotów, że aż wstyd używać. W Podręczniku Gracza masz wszystko czego potrzebujesz, z możliwością dodania własnych. :>
Cytat
Co dodają do rozgrywki następujące podręczniki i które znich warto kupić:
Czarci Foliał - pierdoły, gdzie czartów jak na lekarstwo. Zbędne.
Bóstwa i Półbogowie - lepiej kupić zwykły setting: masz i bóstwa i inne rzeczy. No i wątpię, byś grał postacią zbliżającą się do potęgi na miarę bogów.
Księga Plugawego Mroku - jak grasz Nekromantą, to kilka zasad ci się przyda, jednakże... ogólnie nic nowego ani fajnego.
Księga Wyzwań - nie wiem. x)
Krainy Wschodu - obowiązkiem nie jest, ale jak nie masz co zrobić z pieniędzmi...
Cytat
chyba mnie przekonałeś do Księgi Planów
Jeszcze nic na obronę tego podręcznika nie powiedziałem. xD Mogę jednak stwierdzić tak: Dzieląc świat na dwie części (mnóstwo planów i strefa materialna), MP ma większe pole do popisu. Dodając jeszcze Podmrok do Faerunu masz... trzy części. xD Do wyboru, do koloru.
Cytat
Krainy Wschodu - obowiązkiem nie jest, ale jak nie masz co zrobić z pieniędzmi...
A czy przypadkiem do Krain Wschodu nie trzeba Settingu FR?
W końcu ustaliłem w jakiej kolejności kupię podręczniki:
1. Księga Planów
2.Krainy Wschodu (niepewne)
3.Księga Broni i Ekwipunku (kiedyśtam)
4.Poradnik Budowniczego Twierdz(kiedyśtam)
Cytat
Nie. biggrin.gif Skąd masz taką informację?
Z innego forum.
To fajnie, że nie trzeba FR, bo mam własny mini-setting, do którego chciałbym dodać krainy wschodu. Składam się na ten podręcznik z jednym z moich drogich graczy.
A czy w Krainach Wschodu jest mapka jakiejś nowej krainy, czy po prostu nowe rasy, klasy i podobne pierdoły?
Żadnej mapki nie uświadczysz, prawie sama mechanika - nowe rasy, klasy, nowe czary, nowe potwory (swoją drogą - piękne), parę stylów walki, trochę historii i takich pierdółek o świecie. Generalnie, będziesz musiał się trochę wysilić i samemu wszystko wykreować, bo jak dla mnie to tylko zarys.
____
Edit:
To już nie ten temat. ; > Daleko.
____
Edit:
Cytat
A przy okazji - w jakiej części Krakowa mieszkasz?
To już nie ten temat. ; > Daleko.
aha. Jutro jadę do empiku i popatrze na podręczniki - ew.zamówię coś w sklepie isa.
[Dodano po 20 godzinach]
No i dzisiaj sobie zakupiłem na spółkę z graczem Księgę Planów. Mam nadzieję, że kasa nie pójdzie się je..chać...
[Dodano po 20 godzinach]
No i dzisiaj sobie zakupiłem na spółkę z graczem Księgę Planów. Mam nadzieję, że kasa nie pójdzie się je..chać...
Nie było tutaj tej informacji, może wiele osób już wie, ale napiszę. ISA nie wyda już ŻADNYCH podręczników do edycji 3.5 i wcześniejszych. Teraz przerzucili się już tylko na 4.0.