Matuzalem
Ilość postów: 9483
Klasa: Wampir
Tylko nie walenie xD. Mam złe wspomnienia.
Matuzalem
Normalnie kocham te twoje łobrazki ;D. Są takie positiv.
Opiekuńczy duch
Ilość postów: 3108
Klasa: Łowca
Lionelu, o co chodzi z umiejętnościami w Pathfinderze, czym się to różni od dedekowego? Kumpel usiłował mi to wytłumaczyć, ale niezbyt dobrze mu to szło. Od razu zaznaczę, że orientuję się w systemie skillów z DnD 3.5, 4 i Next, więc jeśli występują pomiędzy nimi jakieś analogie, to możesz śmiało je wykorzystywać przy tłumaczeniu.
Matuzalem
Aż tak się nie różni. Co poziom dostaje się tyle, na ile pozwala twoja klasa + modyfikator Int. Są zdolności klasowe, do których otrzymuje się premię +3. Test na umiejętności przeprowadza się w dwojaki sposób – w zależności od zagrożenia. Jeśli jest dynamicznie i w ferworze walki, to rzuca się k20, jeśli spokojnie można założyć, że wyrzucono 10. Do tego dodaje się odpowiednie modyfikatory w zależności czy jest to zdolność niewyszkolona (k20+modyfikator atrybutu+modyfikator rasowy), wyszkolona (to samo + włożone do umiejętności pkt), wyszkolona klasowa (to samo + włożone do umiejętności pkt + 3 pkt premii za klasowość).
Istnieje możliwość również wzajemnej pomocy członkom drużyny w wykorzystywaniu umiejętności, choć nie wszystkie zdolności na to pozwalają. Jeśli wyrzuci się >=10 na k20 przy teście na tę samą zdolność (np. wspinaczka), to postać, której się pomaga, otrzymuje premię +2 do swojego rzutu. Niestety, tylko ograniczona liczba postaci może pomóc towarzyszowi.
Matuzalem
Bo to było w sprawach biznesowych, jak wspominałem i randkowych, więc sry... będę jeszcze w stolicy, bo muszę spotkać prawdziwych Legionistów wreszcie. Ani razu nie zostałem zaczepiony w Wawce z powodu moich znaków Lecha, szok! A tyle razy tam bywałem.