Cytat
Jak wyglądałby świat, w którym wszystko podlegałoby kontroli?
Jak wyglądałoby nasze życie bez uczuć: bez radości, namiętności, smutku czy miłości?
Czy eliminując uczucia, wyeliminowano by wojny, nienawiść i ból?
Film "Equilibrium" nie odpowiada na te pytania, ale stwarza dla wyobraźni pole, którego celem jest odnalezienie odpowiedzi na pytanie, czy wszystkiemu winne są uczucia, i czym byłoby życie bez nich.
Kleryk John Preston, grany przez Christiana Bale'a, jest czołowym agentem tropiącym ludzi, którzy sprzeciwiają się woli Ojca - człowieka, który stworzył idealne państwo Lybria. Państwo, w którym ludzi pozbawiono uczuć - przyczyny wojen i nienawiści. Obywatele tego państwa muszą codziennie wstrzykiwać sobie prozium - środek powodujący zobojętnienie na piękno, uczucia, sztukę. Ponadto obowiązuje absolutny zakaz posiadania jakichkolwiek przedmiotów, które mają wartość sentymentalną - obrazów, zdjęć, czy kwiatów.
Zadaniem kleryka Prestona jest tropienie tych ludzi, którzy nie dostosowali się do reszty. Kiedy z góry przychodzi nakaz natychmiastowego eliminowania "przestępów", bez żadnego sądu, kleryk zaczyna zastanawiać się nad słusznością postępowania Ojca. Pod wpływem Mary O'Brian, kobiety skazanej na śmierć za posiadanie niezgodnych z prawem przedmiotów, chęci wczucia się w świat ludzi, których tropi, sam potajemnie odstawia swoją dawkę prozuimu. Odtąd dostrzega wszystko to, czego nie dane było mu poznać wcześniej - świat uczuć, wrażeń, niesamowitych doznań zmysłowych - jest to przebudzenie człowieka, który wcześniej żył jedynie po to, by nie umrzeć. Preston dostrzega, że Libria to państwo kłamstwa i ułudy. Postanawia przeciwstawić się panującemu reżimowi i przyłączyć do rebeliantów - ludzi, których wczesniej bezlitośnie zabijał.
Znakomite aktorstwo przede wszystkim głównego bohatera - Christiana Bale'a, znanego wcześniej z takich filmów jak "Imperium Słońca", "małe kobietki", "Władcy ognia" (który będzie kolejnym wcieleniem Batmana w filmie "Batman Begins"). Poza tym znakomita kreacja Emily Watson jako Mary O'Brian, której najgłośniejszą wcześniejszą rolą była postać Bess McNeill w dramacie Larsa von Triera "Przełamując fale".
Film godny polecenia, przez niektórych porównywany z "Matrixem". Czy lepszy, czy gorszy niż kultowy matrix? Nie wiem, ale na pewno inny. I na pewno równie wartościowy.
Dla mnie film świetny. Możecie mówić że smętna atmosfera itp. ale mi się taki najbardziej podobał. Świetne walki, fantastyczna fabuła, dobrzy aktorzy, same plusy
Tak więc jak oglądaliście ten film to zapraszam do dyskusji. Jeśli nie to mam nadzieję że powyższa recka namówi was do jego obejrzenia