Nie chcę płacić za grę w częściach, bo już tytuły f2p mnie nauczyły, że taki interes nie kończy się dobrze - tak samo gardzę sposobem dystrybucji The Walking Dead, które za każdy kolejny odcinek, który zajmował nie wiem, kilka godzin maks, żądał sobie okrągłej sumki. I na koniec, ktoś kto kupował odcinki na bieżąco kończył z ceną za grę jak za tytuł 3A.
Z drugiej strony, skoro już o 60zł za 15 godzin mówimy, postaw sobie obok tego Shadowruna Call of Juarez: Gunslinger, które wyszło jakiś czas temu. Wspólnym mianownikiem jest ta sama cena - może porównywanie obu tych gier nie ma zbyt wielkiej racji bytu ze względu na różnice gatunkowe, Gunslinger pod względem wykonania bije Shadowruna po głowie, niestety. A jest mechanicznie jeszcze prostsza od Shadowruna.
Przede wszystkim umyka nam tutaj najważniejsze - kupujemy grę, nie devkit z prezentacją funkcji, nie licencję do tworzenia modów na silniku. Skoro dokładają edytor i oferują do niego full support, propsy dla nich - ale to nie powinno im przysłaniać tego, na czym powinni się najbardziej skupić - czyli samej grze, kampanii i tak dalej. Samemu silnikowi zresztą też brakuje dużo, żeby inni twórcy zrzynali jego rozwiązania i wskazywali go jako złote dzieciątko nowoczesnych silników do RPGów - Infinity to to nie jest.
Zresztą od strony technicznej wygląda to marnie, brak możliwości rozległej pracy z kamerą (tylko przesuwanie na boki, oddalanie i przybliżanie, ale też słabe), pomarzyć można o ujęciach zza pleców, czy dramatycznych najazdach, zerowe wsparcie dla animacji postaci, praktycznie nie istniejący moduł inteligencji komputera i oparcie wszystkiego i to w bardzo niewygodnych sposób na skryptach i event triggerach. Więc pewnie, dostajemy za 60zł zestaw narzędzi i przez to gra nabiera powtarzalności - można przechodzić ją na modach, można grać w nowe kampanie, coś z tego będzie. Ale chyba chodziło tutaj o grę, pełnokrwistego RPGa, nie o zestaw zrób-to-sam z obietnicą dodatkowych-być-może-darmowych-kampanii w przyszłości, która jest bliżej nieokreślona i nie wiadomo czy darmowa.