Zdecydowałem się rozpocząć wątek, bo zauważyłem, że nie jestem na tym forum jedynym, który zna człowieka .
A zatem Mike Oldfield proszę państwa!
WIKI na dobry początek.
Piękny i młody
a tu już tylko piękny .
Mike to artysta wielce wszechstronny. Gitarzysta (Voyager, Guitars), eksperymentator (wystarczy zobaczyć listę instrumentów wykorzystanych podczas tworzenia albumu Amarok -> Klik), człowiek, który znany jest głównie dzięki słynnym dzwonom rurowym (albumy Tubular Bells), entuzjasta gier komputerowych i rzeczywistości 3D (projekty MusicVR, Maestro), muzyk czerpiący garściami z muzyki świata (muzyka etniczna, motywy afrykańskie).
A teraz krótka prezentacja, która udowodni wam, że słyszeliście Mike'a ale nawet o tym nie wiedzieliście :
Te bardziej popowe kawałki:
Shadow on the wall
To France
Moonlight Shadow
Poisson Arrows
Dzwony rurowe:
Reedycja z 2003
Dark Star
far above the clouds
World Music:
Let there be light
Song of the Sun
Najnowsze albumy to o ile mnie pamięć nie myli: Music of the Spheres (całkowicie odmienny klimat niż te tutaj zaprezentowane), Light and Shade i Tubular Bells 2003.
Jeśli chodzi o gry to Mike zainwestował sporo pieniędzy w dwa projekty. Gry polegające na badaniu dziwnych światów. Gracz musi odkryć najpierw zasady rządzące światem nim w ogóle będzie mógł przystąpić do zagłębiania się w rozgrywce. Gry te nie są podobne do niczego co dane mi było kiedykolwiek spotkać. Wyglądają jak nieukończone projekty sprzed kilku lat pełne dziwnych miejsc i dziwnych rzeczy oraz dzwięków. Trudno się połapać o co w nich chodzi. Sam Mike twierdzi, że to połączenie gry, dzieła artystycznego i filozoficznej podróży do wnętrza siebie.
[Dodano po 34 minutach]
I w końcu zapomniałem o sztandarowym utworze pana staropolskiego
Sentinel - czyli kwintesencja Mike'a. Fortepian/pianino, dzwony rurowe, gitara elektryczna i chóry oraz wokal. Wszystko to co najlepsze.
Powinno się Danemu spodobac.