No właśnie, antyki, dzięki którym dany gatunek zaczoł się rozwijać. DLa mnie skokiem milowym w grach FPP był Duke Nukem 3D, ta interaktywność z otoczeniem, suoer hero, super bronie, hit nad hity, wiele dzisjeiszych gier nadal nie ma takiej interakcji z otoczeniem jak nasz Ksiąze 3D B) No i oczywiście nieśmiertelne gatko Duke'a to bylo coś, szczególnie do ładnych panieniek tańczących i pokazujących buist po daniu X dollarów, (co ciekawe Księciu nigdy nie brakowało :lol: )
Zgodzę się z poprzednikami Doom to prawdziwa legenda w rozwoju FPS'ów, w Wolfensteina też się pogrywało na starym kompie... Pamiętacie może taką polską platformówke Elektrobody ?
TEż grałem w DOOM'a i mimo że jest dobry to Duke lepszy, ale w końcu a pare lat DOOM jest starszy wiec się nie dziwić. A rwj platformówki nie znam, nigdy nie grałem
Thief, z pewnością była bardzo dobrąskadanką w FPP i dzięki niej rozwineła się ta inna droga FPP nie tylko rzeźnia jak w DOOM. A pamięta ktoś taką gre jak Ponpolus, czy jako tak, gdzie było się bogiem? Pierwsza bodajrze gra w tym rodzaju