Cytujemy niejakiego Achilleasa z RPG Codex, który rzekomo zgodnie z PC Gamerem (UK) twierdzi, że BG 3 jest już w produkcji. "Prawdopodobnie będe miał problemy przez to, że wam to powiedziałem ale nie mogę się powstrzymać. Baldur's Gate 3 jest w produkcji!. Naprawdę nie mogę zdradzić nic więcej poza paroma ogólnikami: nie tworzy go BioWare i nie będziecie się w niego zagrywać przez conajmniej dwa lata. Nie powinniście również spodziewać się klasycznego izometrycznego widoku jako, że firma, która zajmuje się produkcją sprzyja nowoczesnym trendom w tworzeniu gier".
Może trochę niefortunnie to przetłyumaczyłem Tar. Chodzi o to, że klasyczny widok izometryczny taki jaki był w Bg i BG2 nie znajdzie się już w BG3 ponieważ firma goni za nowinkami technicznymi. Czyli pewnie można się spodziewać jakiegoś 'wypaśnego' widoku 3D....
Jeśli to prawda, to, wg mnie przynajmniej, gra ta będzie wielką klapą. BG bez rzutu izometrycznego sobie nie wyobrażam... Poza tym skoro grę robi inna firma to też nie świadczy dobrze. Pewnie chcą tylko zarobić wskrzeszając hit. To znaczy zagrać będzie można, ale ja jakoś nie wróżę temu projektowi dobrych ocen.
No właśnie, może się nazywać Baldurs Gate, toczyć się w tym świecie, ale nigdy nie uznam tej gry za tą z tej serii, to trochę podobnie jak z settlersami, gra fajna ale nie podobna do poprzednich
Pewnie walną połączenie gothica z NWN2 i tyle... a mi się łezka w oku kręci jak popatrzę nawet na Świątynię i jej grafe już o baldurku ręcznie malowanym nie wspominając......
Dla mnie niemal nieprawdopodobne jest, żeby ktoś stworzył grę choć trochę dorównującą BG Baldurek to była moja pierwsza gra, w którą naprawdę grałem i pierwszy cRPG. Grałem w obydwie części bardzo długo, a jednak nadal mi się nie znudziły Cała saga to jedna wielka gra wszechczasów I dla mnie ta saga ma tylko dwie części + dodatki. Jeśli zrobią trzecią część, to to już nie będzie Baldur.
Za 20 lat to nałożymy okularki podłączymy sensory do nerwów i co-co jumbo;) No wiem , że czasy takich gier już minęły ale myślę , że jeżeli ktoś by się odważył zrobić coś w ten deseń to by więcej kaski zgarnął niż na jakiś marnych obecnych cRPG-ach ale pomarzyć dobra rzecz...
Najlepiej jakby nic nie wychodziło, bo wątpię żeby nowi twórcy dorównali starym, a lepiej żeby trzeciej części nie było, niż żeby miała być to jakaś porażka plamiąca honor całej serii.
Premiera:Polska - 2009
Świat - 2009
Gatunek: RPG
Cechy gry: Wolna kamera
Tematyka: Fantasy
Seria: Baldur's Gate
Opis gry
Kontynuacja najbardziej chyba znanej serii komputerowych RPG. Gra jest tworzona przez duet Bioware i Obsydian w oparciu o nowy autorski silnik. Na razie rozpoczęła się dopiero faza preprodukcji.
Co ciekawsze obie firmy zgodnie zaprzeczają jakoby pracowały nad Bg3. Gra jest często mylona z projektem BG 3
lekki odkop tematu bo przed chwila sam zainteresowałem się tym tematem
theblackhound to będzie mod do NWN2 oparty na fabule BG3 Black Hound robiona przez Sawyera
Natiomiast aktualne BG3 to zupełnie nowy projekt..
- rzutu izometrycznego nie będzie
- zamiast tego swobodna kamera (Jak w NWN 2, zapewne)
- mechanika oparta bezie zapewne na D&D 4 (prawie jak NWN 2, no... mniej niż prawie)
- interface na pewno będzie wyglądał kosmicznie (nie wiem, do czego przyrównać, ale chyba znowu do NWN 2)
Innymi słowy, nawet gdyby stworzono to od podstaw, to to i tak będzie w tej chwili wyglądało jak NWN 2, ewentualnie zmieni się parę spraw, ale czy na lepsze?
Sądzę, że w Trójce zabraknie tego klimatu, który towarzyszył nam w Jedynce i Dwójce. Raz, że na ogól tak bywa. Pierwsze części są lepsze niż piąte i szóste. Dwa, iż pewnie będzie to super, mega, bajer, który przy prostocie poprzedniów całkowicie zmieni oblicze gry.
Pffrrrr. Normalka. Fallout 3, Diablo 3, BG3, wszystko się zmienia, większość do tego się zeszmaci pewnie. Nic to, nikt nie zabroni nam grać w stare, dobre, klimatyczne gry. ;p