Miło nam pochwalić się kontynuacją współpracy portalu z Festiwalem Remcon – tym razem edycji na rok 2026!

Remcon to największy festiwal na północy Polski, przeznaczony dla tych, którym bliska jest fantastyka, anime, gry, czy szeroko pojęta popkultura. Tym razem powraca w swojej ósmej już odsłonie, która odbędzie się w dniach 13-15 lutego 2026 w Centrum Wystawienniczo-Kongresowym AMBEREXPO. Ze swojego doświadczenia z poprzednich edycji mogę powiedzieć, że najpewniej czeka nas jeszcze więcej tego, za co lubiliśmy minione lata. Nie bez powodu wprowadzona zostanie bowiem... zupełnie nowa hala.
Jak co roku czekają nas zatem trzy dni prelekcji i warsztatów od postapo i Star Wars po mangę i anime, w tym konkurs cosplay, koncerty i spotkania z twórcami. Będzie to również okazja do ogrania kolejnych planszówek, karcianek czy systemów RPG, lub też sentymentalnej podróży w przeszłość za sprawą retro konsol... Ups, dla niektórych to będzie odkrywanie minionych czasów bez sentymentu, aż poczułem się staro!
Na rok 2026 szacowana liczba stoisk wyniesie aż 170, o szerokiej jak co roku gamie asortymentu. Nie zabraknie również wspaniałej strefy gastronomicznej, którą muszę w przypadku Remconu wyjątkowo wyróżnić i pochwalić – ogarnięcie jedzenia na tym festiwalu należy chyba do najszybszych i najsprawniejszych, nigdy niczego nie straciłem z programu przez żołądek. Na pamiątkę zaś, dla chętnych, czeka fotostudio.
Festiwal Remcon to wydarzenie, jak deklarują organizatorzy, otwarte na wszystkich. Zarówno doświadczeni fani wymienionej tematyki odnajdą się jak u siebie, jak również osoby zaczynające dopiero tę przygodę. Cóż mogę powiedzieć w tej sprawie, Remcon dołożył cegiełkę na drodze do zostania fanem mangi i anime.
Polecam osobiście, a nieprzekonanych odsyłam do recenzji minionych edycji!
Stronę wydarzenia znajdziecie pod tym adresem: