Użytkownik Courun Yauntyrr dnia czwartek, 28 września 2023, 20:43 napisał
Ukończyłem grę i muszę przyznać, że ostatni akt najsłabszy. Może jak znajdę chwilkę, to napiszę recenzję, ale wątpię, bym podzielił entuzjazm niektórych recenzentów i ich 10/10.
To Czarna Pięść z Brundag, czyli jednego z miast tworzących segmentowe Undrek'Thoz. Opisano je w podręczniku "Podmrok" do trzeciej edycji, czyli suplemencie, który zawsze mam blisko siebie na półce. To zakon zabójców, wiernych przede wszystkim zakonowi i jego siedzibie w Domie Bezświetlnej Prawdy (swoją drogą, świetna nazwa). Oficjalnie służą swojej rodzinie, dopiero w drugiej kolejności Pięści, chociaż w polskim przekładzie podręcznika nie ma słowa o tym, że Lolth przede wszystkim, lecz jedynie o przysiędze wierności wobec rodu i Pajęczej Królowej. Trudno ich zatem nazwać zakonem religijnym Pajęczej Królowej, bowiem wysyła się ich z misjami skrytobójczymi a nie w celu nawracania lub krzewienia słusznej wiary. Nie zabijają kogoś dla tego, że jest heretykiem, lecz z konkretnego polecenia, przez co celem ataku mogą (i pewnie są) słudzy Lolth.
Dodam tylko, że może i myśleli o przewrocie, lecz do niego nie doprowadzili.
Spoko
Jest to najbliższe czemu może mój mnich.
Mam wrażenie, że akt 3 i tak działa lepiej niż przy moim pierwszym przejściu.

coś te patche chyba działają ale pewien nie jestem