Modernizacja zawsze niesie ze soba problem i koszty, ale tu sprawa jest prosta - nie masz kasy nie modernizujesz i nic na to nie poradzi nikt! Postepu technologicznego nie da się zatrzymać i basta a szczerze mówiąc odnośnie modernizacj to w zależności kto jaki komputer chce miec to sa odpowiednie koszty dla przykładu, w przyszłym miesiącu sam bede robił modernizacje kompa
Obecnie mam:
MSI: K7N2 Delta z prockiem 1.6
1.26 GB Ramu na kościach Kingstona
GeForce FX 5900 A360 TDH ( z 256MB pamięcia na pokładzie)
Quake 4 może na najwyższych ustawieniach mi nie śmiga ale na minimalnych tez nie pogrywam. 3 lata temu robiłem modernizacje wymienilem własnie na ten sprzet kupujac płyte karte i ram, procesor mam juz od dobrych kilku lat i jakoś na nim ciągne w każdym razie 3 lata temu za modernizacje zamknąłem się w kwocie 1900 zł obecnie za ten sprzet wziąłbym może z 500 zł ?? więc generalnie nie opłaca mi sie go sprzedawać, wole dać narzeczonej bo sama dziala na Duronie 600.
Obecnie chce sobie kupić:
MSI K9N Platinum /nForce 570 /Dual DDRII - 375zł
AMD Athlon64 X2 4600+ BOX 1MB/2.4GHz/S-AM2 - 434zł
2x1024MB DDR II 533MHz - 119zł (jedna sztuka, pamieci nie firmowe)
lub
2xPAMIEC DDR-2 TWINMOS 1024MB DUAL /533 4.0 BOX - 175zł (za sztukę)
Podsumowując w zalezności od pamieci zapłace 1047zł lub 1159zł
Karty grafiki nie zmieniam, bo na razie służy mi dobrze i i jest tylko pare gier w których nie sa obsługiwane nowinki techniczne, ale i na karte przyjdzie pora moze za rok albo 2, cos mniej wiecej w tym czasie. W każdym razie obecnie modernizacja kompa nie jest tak bardzo droga i mozna ja robic seriami to jest urok PC-tów
Powiem tylko że nie należy skąpić na płyte główną gdyż to jest prawdziwe serce komputera.
MSI K9N Platinum /nForce 570 /Dual DDRII - 375zł
AMD Sempron 2800+ BOX 64bit Socket AM2 - 105zł
512MB DDR II 677MHz - 65zł
MSI NX7600GS-T2D256EH PCI-E 256MB 128BIT TV 2xDVI Lite - 309zł
Suma : 854zł
za 850zł mozna miec juz w miare dobry sprzęt, (mówię tutaj o przesiadce z procka 1.0 itp) który podźwignie nie jedną grę więc nie są to aż takie wysokie koszty i pracując jak i odkładając każdy jest w stanie prędzej czy później zmodernizować kompa
Dodam tylko że ceny pochodza z jednej z hurtowni w której się zaopatruje w województwie łódzkim w innych regionach te ceny mogą się różnić.