Druid
Ilość postów: 394
Klasa: Druid
Witam , chciałbym spytać czy gothic 3 tnie mi sie przez to że mam geforce fx zeus 5500 128mb/128bit.
Mój sprzęt to :
Athlon 3000
512 RAM DDR
Jaką kartę powinienem kupić żeby gothic mi sie nie zacinał.
P.S Co dają ramy np.1024 w porównaniu z 512.
Mój kolega ma:
SEMPRON 3000
1024 RAM i jakiegoś radeona 256mb i praktycznie wogóle mu sie nie przycina , czy to dlatego że ma radeona 256mb?
Proszę o szybką i sensowną odpowiedź.
Druid
Ja słyszałem że ramy dają tylko tyle że gra szybciej sie wczytuje , to pewnie tekstury i wszystko sie szybciej wczytuje.
A taka karta co o niej pisałeś to ile na oko kosztuje?
[Dodano po chwili]
Ale ty piszesz że to pod mój sprzęd będzie hulało na Geforce 8800 , a i czy musi być 256mb?
Łowca
Ilość postów: 152
Klasa: Łowca
Ramy zmieniaja sporo w Gothicu 3 bo w reszcie gier to na predkosc wplywu niema duzego, do kazdej gry teraz conajmniej 512 a najlepiej 1024 i wiecej nietrzeba ale Gothic 3 jest tak pazerny ze lepiej miec 2GB , ja np mam 1,5GB ramu , GF 7600GT , Athlona 64 3500+ a gothic 3 sie tnie a najbardziej to w Vengardzie, Silden. A na twoim sprzecie tez mozesz spoko pograc jezeli wszystko dasz na minimun ale nietylko w menu gry ale tez w notatniku ini. [temat szybszy Gothic 3].
Krasnoludzki weteran
Ilość postów: 7301
Klasa: Krasnolud
Nie róbcie ludziom wody z mózgu... GF8800 to najbardziej zaawansowana obecnie karta i wszystko na niej będzie chodzić. Cena też jest zaawansowana...
Prawy wojownik
Ilość postów: 77
Klasa: Rycerz
Apropo sprzętu. Wiele razy słyszałem od kolegi że Gothic3 w pewnym stopniu niszczy kartę graficzną. Ponoć nie tylko jemu przyszło chodzić do serwisu z karta z powodu tej gry. Nie wiem czy to wynik używania tak zwanej wersji pirackiej czy może niezoptymalizowania w 100% silniku gry ale czy tez wam sie to przytrafiło ? Silnik gry na pewno nie jest zoptymalizowany to wiem bo na najnowszych kompach przycina sie w krytycznych sytuacjach (co dla gry o tak "dziwnej" grafice jest raczej zastanawiające).
Druid
A po czym to poznać że niszczy kartę graficzną? I co to znaczy w pewnym stopniu niszczy , bo jak można trochę zniszczyć kartę?
ODP.
Krasnoludzki weteran
1. Można zniszczyć trochę kartę, nie trzeba jej od razu rozwalić. Mam w tym doświadczenie.
2. To, że jakaś gra niszczy kartę to jakaś totalna bzdura, lub legenda miesjka ponieważ:
a) gdyby tak było to by zaraz poszło larum po całej sieci (świecie) i by było o tym wiadomo publicznie
b) producent i wydawca utonął by w pozwach sądowych
Oczywiście G3 może bardzo obciążać karte przesz co ta się bardziej grzeje czego wynikiem może być jej skrócona żywotność ale wątpię czy byloby to w ogóle zauważalne.
Druid
Omernon a ta karta Geforce 7600 GT to ona pójdzie mi na złączu AGP i kolega tłumaczył że żeby mi poszła to musze mieć PC EXPRES albo DVI a ja nie wiem co to znaczy , ja mam napisane na pudełku po karcie AGP (to chyba najgorsze) , a i jeszcze jedno te AGP to jest jakieś wejście tak?
P.S Jak byś mógł to wytłumacz mi to wszystko:)
Druid
A nie da się zamienić samego złącza , a nie całą płytę główną , czy płyta główna jest droga ? Chyba najdroższa? odp.
Druid
A jakiego ty masz kompa i ile za niego dałeś i czy go ulepszałeś?
Krasnoludzki weteran
Dobrego
dużo (obiektywnie)
wymieniłem płytę, grafikę, procek, pamięci, dyski wyminiłem rok wcześniej, podobnie jak zasilacz. jedyne co się twardo trzyma u mnie w pudełku to karta dzwiękowa.
Łowca
Ilość postów: 152
Klasa: Łowca
No niestety samego zlacza na plycie glownej wymienic sie nieda, trzeba cala plyte glowna wymienic a to jest troche szukania gdyz trzeba dopasowac do procesora co sie ma, do karty graficznej, do dysku twardego, do ramieci [ram], no chyba ze sie nowe wszystko chce kupic to wtedy problemu ze znalezieniem niema.