W dzienniku mam na tę chwilę wpisanych 48 misji, z czego :
- 39 zaliczonych (wykonanych);
- 1 zepsuta - ''Fałszywy posłaniec'' - chodzi o misję z przesyłką od Akila dla Beltrama - miałem do wyboru, albo oddać ją adresatowi albo Nagurowi - złodziejowi z knajpy portowej. Wykonania jednej opcji automatycznie czyniło zepsutym drugie zadanie. Wybrałem drogę praworządności i odniosłem przesyłkę Beltramowi hehe (co nie zmienia faktu, że odkąd przystąpiłem do najemników ten niewdzięcznik nie chce mi nic sprzedawać)
- 8 zadań obecnych :
1. Oko Inosa;
2. Jak się dostać do klasztoru (to zadanie zostało mi chyba na skutek błędu gry, wiadomo, że po przystąpieniu do najemników nie mogę zostać nowicjuszem, zwłaszcza, że sprawdziłem to i poszedłem tam z 1000 sztuk złota i owcą i nie wpuszczono mnie);
3. Informacje dla Garvella (podejrzewam, że tę misję można wykonać dopiero po rozmowie z Lordem Hagenem);
4. Eksperyment (tłukłem już chyba większość postaci w dzielnicy portowej, które mają imiona i rzucałem na nie czar niepamięci, a jak wracam do Ignaza nie rozmawia on ze mną o eksperymencie tylko proponuje swoje towary.........);
5. Paczuszka z zielem (to zadanie chyba również zostało mi jako ''obecne'' przez błąd gry - wydałem już bowiem Dara Cipherowi, który go zlał i padło stwierdzenie, że ziele zostalo sprzedane gdzieś w mieście, nawet sam potem pobiłem Dara i zabrałem mu łodygi bagiennego ziela, a on wciąż na pytanie ''gdzie jest paczka?'' tylko chichocze i mówi, że nic nie wie);
6. Zakazane pastwisko (Berengar nie rozmawia ze mną o tym problemie, a w dzienniku mam zapis, że pewnie później mnie o coś poprosi, to może misja jest do wykonania w II rozdziale);
7. Oferta pokoju (tę wykonam chyba ''za chwilę'');
8. Krwawe puchary (na razie mam 1 - z kufra lichwiarza, nie spieszy mi się jakoś z wykonywaniem tej misji, generalnie nie przepadam za misjami ''złodziejskimi'' w grach cRPG).
A teraz statystyki postaci na koniec I rozdziału:
Najemnik - 15 poziom, krąg magii 0
doświadczenie - 62 655 (następny poziom 68 000)
siła 81 (76 ''własna'' plus 5 od pierścienia)
zręczność 41
mana 22
punkty trafień 329
ochrona - broń 40, pociski 40, smoczy ogień 10 i magia 10 (pierścień nietykalności na razie rządzi)
broń jednoręczna - zielony 25 % (w plecaku mam Orkową Zgubę i Katowski Topór - zadają po 65 pkt obrażeń)
broń dwuręczna - wojownik 45 % - od 15 poziomu walczę Smoczą Zgubą (80 pkt obrażeń, przy sile 80)
łuk - zielony 10 % - nie używam
kusza - zielony 20 % - aktualnie używam kuszy (55 pkt obrażeń, przy zręczności 40).
kasa - 4205 sztuk złota i mnóstwo cennych przedmiotów w ekwipunku (prawdę mówiąc od pewnego momentu w I rozdziale nie bardzo jest na co wydawać kasę, głównie wydaję na bełty i eliksiry zdrowia).
Według czasu gry wykonanie tych zadań i dojście do takiego poziomu postaci zajeło mi 40 dni (celowo odwlekałem pójście do Lorda Hagena). Wiem to dużo, ale staram się delektować grą (chociaż nie aż tak jak jeden z userów, który napisał, że cały czas ...... chodził zamiast biegać hehe) i zbierać jak najwięcej przedmiotów oraz pokonywać wszystkie możliwe potwory (na 99.9 % w I rozdziale wybiłem całą faunę łącznie z 2 wojownikami cienia i orkiem elitą, pozostały tylko trolle i golemy i na razie ocaliłem bandytów Dextera). Roślinek pewnie też przeoczyłem stosunkowo niewiele.
Podawajcie tu swoje statystyki, wklejajcie screeny postaci, informujcie o ilości wykonanych i niewykonanych zadań etc. a ja tymczasem pogawędzę sobie z Lordem Hagenem........