Czempion Chwały
Ilość postów: 246
Klasa: Rycerz
Po powrocie z wakacji udało mi się załatwić książki dotyczące informatyki w tym programowanie w języku C++ oraz Javie. Udało mi się także wykombinować 2 komputery nie nadające się do pracy oraz części takie jak karty sieciowe, graficzne itp a wiec niezbędne rzeczy posiadam. Jeżeli macie jakieś rady od czego powinienem zacząć lub inne, związane z zapodanym przeze mnie tematem, piszcie.
Czempion Chwały
Jeden z nich działa a drugi nie ruszy czyli niestety, plan odpada ale i tak dzięki za odpowiedź
Adept Życia
Ilość postów: 38
Klasa: Nekromanta
To może spróbuj napisać program który będzie działał na tym działającym, nie nadającym się do pracy komputerze.
I może niech to będzie minimum 6 linijek kodu źródłowego.
Gość_Forgotten*
Tak w ogóle co rozumiesz przez "nienadający się do pracy"?
Czempion Chwały
Nienadający się do pracy rozumiem w sensie że nie da się go już uruchomić bo żeby to zrobić trzeba by wymieniać nieco części
Tancerz ostrzy
Ilość postów: 5259
Klasa: Zabójca
Może nie działał a już działa? Kosmiczna magia
A może trzeba go było huknać jak starego rubina?
Adept Życia
Skoro tylko trzeba części powymieniać to dowiedz się które i do roboty.
A jeżeli chodzi o tamte skrypty to może zacznij od 4-5 linijek. ( to wcale nie takie trudne jak wygląda.)
Czempion Chwały
Ok spróbuje i jak skończę powiem, aktualnie czytam podręcznik C++ i korzystam z tego linku co podał Tomasz 95
Licz
Ilość postów: 2868
Polecam robienie zadań na bieżąco, jeżeli przeczytasz 100-200 stron, to nie myśl sobie, że potem usiądziesz i będziesz pisać całe programy w oparciu o przeczytaną wiedzę, w programowaniu liczy się przede wszystkim praktyka, w szczególności na samym początku.
Adept Życia
A tak w ogóle to gdzie można kupić taki podręcznik C++.
Tancerz ostrzy
Ilość postów: 5259
Klasa: Zabójca
No i program musi mieć zastosowanie. Nie wiem, do mnie nie przemawia pisanie skryptów dla pisania skryptów - piszę jeśli potrzebuję skryptu/aplikacji o konkretnym użytkowym zastosowaniu.
Dobrym przykładem jest tutaj Minecraft i mod ComputerCraft, który wprowadza terminale z wgraną biblioteką lua. Dzięki temu można skomplikowane redstone'owe konstrukcje montować w jednym terminalu za pomocą programowania właśnie. Więc jak pierdyknąłem sobie reaktor nuklearny (uprzejmość innego moda) to napisałem też od razu program, który ów reaktorem sterował. Fakt, że przegiąłem i mój reaktor składał się ze zbyt dużej ilości komór, co doprowadziło do eksplozji o niczym nie świadczy - program działał tak, jak tego od niego wymagałem, uprościł mi znacznie sterowanie kompleksem, a przy okazji podciągnąłem się w lua i nie miałem problemu z ogarnięciem kodu Legends of Grimrock, kiedy dłubałem w layoucie poziomów.
A książki do programowania można kupić w księgarniach. Swój pierwszy podręcznik do PHP kupiłem na przykład w empiku.
Na allegro jest tego mnóstwo.
Adept Życia
A tak przy okazji radzę robić notatki, no wiesz takie na których będą te ważne i trudne do zapamiętania fragmenty.