Po ponad dwóch miesiącach milczenia BioWare w końcu ujawniło, kiedy dane nam będzie pobrać rozszerzenie do trzeciej części przygód komandora Sheparda, które, miejmy nadzieję, wyjaśni wiele niewiadomych z samego zakończenia. Jakiego miesiąca się spodziewacie? Lipiec? Może sierpień? No tak, przecież napisałem to już w tytule tego newsa. Zatem potwierdzam: "Extended Cut" zostanie wydane w tym miesiącu, a dokładniej 26 czerwca. Wyjątkiem są tutaj europejscy posiadacze konsol Sony, ale o tym napiszę nieco później. Czyżby nadszedł czas, żeby otworzyć butelkę z szampanem? Nie do końca, bo kilka znaków na niebie i ziemi wskazuje na to, że ponownie możemy otrzymać coś mało satysfakcjonującego.
Warto wiedzieć, że DLC nie zmieni zakończenia gry (czego domagało się wielu fanów), ale rozszerzy to aktualne o dodatkowe sekwencje filmowe i sceny końcowe. Śmiało więc chyba można już powiedzieć, że wszystkie mniej lub bardziej ciekawe teorie automatycznie idą do piachu. Wszystkie nowe sceny w końcu będą uzależnione od wyborów dokonanych w czasie nie tylko trzeciej części, ale i poprzednich odsłon.
Dodatek będzie ważył około 1,9GB. Jak pisałem wcześniej, DLC będzie można pobrać już 26 czerwca za darmo. Wyjątkiem są tutaj europejscy posiadacze konsol PS3, którzy z nieznanych mi powodów będą musieli poczekać do 4 lipca. Poniżej zamieszczam również video, w którym Casey Hudson, Mac Walters i Jessica Merizan wypowiadają się na temat "Extended Cut".
Szczerze? Martwi mnie bardzo fakt, że w zamieszczonym video wypowiadają się panowie, których nie chciałbym już nigdy więcej usłyszeć. Mam nadzieję, że ich wkład przy tworzeniu tego DLC był niewielki, bo udowodnili już, że tworzenie zakończeń bez jakichkolwiek konsultacji z ekipą powinni sobie darować.
Na zakończenie wiadomość zawierająca spoiler: osoby nie chcące przechodzić całej gry od początku powinny zacząć rozgrywkę od ataku Przymierza na główną stację Cerberusa.