Cytat
Jak dla mnie okay.
Cytat
Kompletnie pokręciłeś. Napisałem że prawo do własności prywatnej i wolności jest prawem, które nabywa każdy człowiek podczas narodzin, a nie że jest to prawo naturalne.
Masz prawo do opieki zdrowotnej? Nie, nie masz.
Wiem - szok i niedowierzanie, ale nie masz prawa do opieki zdrowotnej choćby z tej prostej przyczyny, że nie istnieje i nigdy nie istniało coś takiego jak prawo do opieki zdrowotnej. Pomysły tego typu serwują zawsze ci, którzy chcą, by państwo „opiekowało się” ludźmi od kołyski, aż po grób – a to jest najkrótsza droga do zniewolenia obywateli i uzależnienia ich od aparatu państwowego.
Opieka zdrowotna nie jest prawem, lecz dobrem – jak dach nad głową, ubranie, edukacja czy jedzenie. Dobra nie przynależą człowiekowi z racji bycia człowiekiem – jak prawo do życia, samoobrony, wolności czy własności. Dobra człowiek nabywa, a z prawami się rodzi. Dobra są czymś, co się kupuje, albo czymś, co ktoś kupuje dla ciebie. Z prawami jest inaczej: nikt ich nam nie dał ani nie zależą one od czyjegoś widzimisię. Rząd za nie nie płaci – żaden polityk ich nie uchwalił ani nie zadekretował. Rząd nie może również nikogo tych praw pozbawić, chyba że zostanie dowiedzione na drodze sądowej, że pogwałciliśmy prawa kogoś innego.
Ci, którzy twierdzą, że opieka zdrowotna jest prawem, chcą po prostu rozszerzyć zakres państwowej opieki socjalnej, słowem, chcą rozszerzyć skalę grabieży, której dopuszcza się państwo na obywatelach.
Cytat
Jako że nie pisałem nic o prawie naturalnym, pozwolisz że tą cześć Twojej wypowiedzi pominę.
Cytat
To nie jest naturalne, ale towarzyszy nam od początków cywilizacji.
I tak, dopóki nie wymyślono różnych zbrodniczych systemów, można uznać że człowiek rodził się wolnym i mającym prawo do posiadania czegoś.
Cytat
No jasne. Poza tym nie jestem darwinistą, więc...
Cytat
Właśnie: podlega. Podleganie pewnym prawom różni się od nabywania praw, albo dóbr.
Cytat
Wolność jest wymysłem człowieka? Nie, wolność towarzyszyła nam zawsze i nie była niczyim wymysłem. Wymysłem było tej wolności ograniczenie.
Cytat
I dlatego z racji bycia człowiekiem przysługuje nam prawo do "bezpłatnej" edukacji?
Cytat
To jest dyskusja forumowa, a nie doktorat. Nie będę wyliczał procentowo kapitalizmu i socjalizmu, bo takich rzeczy nie da się porównać matematycznie. Co najwyżej dla jednego człowieka, ale inny już będzie miał zupełnie przeciwne zestawienie. Można co najwyżej obliczyć to "na oko".
Cytat
To zdanie nie było nastawione na zszokowanie przegięciem - to był mój pogląd.
Adolf Hitler nie był prekursorem. Jego książki do dziś można dość łatwo zdobyć, a ograniczanie dostępu do nich jest spowodowane tylko i wyłącznie ilością ofiar jego władzy. Książki Marcina Lutra są do dziś chowane przez całym światem i cenzurowane, a ich autora można śmiało po tych wpisać uznać za największego antysemitę wszech czasów. Potem poszukam fragmentów.
Adolf Hitler po prostu trafił w sedno. Wbrew powszechnej opinii, antysemityzm w Niemczech był za tamtych czasów bardzo, ale to bardzo popularny. Reszta jego ideologii to najzwyklejszy narodowy socjalizm - co w tym skrajnego?
Józef Stalin to inna para kaloszy. Pomijając miliony ofiar jego reżimu, można uznać że nie różnił się wiele od innych ojców komunizmu. Komunizmu też nie uważam za skrajność, bo w ogóle go wykluczam z mojej ramki ideologii politycznych, co również i wam proponuje. Nie wiem czy poważną ideologią mogą być marzenia o jakiejś utopii antyludzkiej - równie dobrze między faszyzmem, a kapitalizmem możemy zacząć wstawiać ideologie Pony, która będzie dążyła do mutacji genetycznej wszystkich ludzi na Ziemi i zamienieniu ich w różowe kucyki biegające pod tęczami.
[Dodano po 13 minutach]
Cytat
Eee tam! Nikt się tu nie obraża za nic.
Cytat
Można zacząć od wyższych, potem liceów, potem gimnazjum... Powoli, bez pośpiechu.
Cytat
Wtedy kiedy podniosła by się stopa życiowa obywateli i ich zarobki najlepiej.
Cytat
A teraz nie opłacają?
Cytat
Koszta nauki w państwowej szkole są trzy razy większe niż w szkole prywatnej. TRZY RAZY WIĘKSZE! A jakość jest o wiele większa.
Skoro przedszkolak w prywatnym przedszkolu kosztowałby 200 zł, to w obecnym systemie państwo musi zabrać rodzicom (i nie tylko rodzicom, ale również tym nie posiadającym dzieci) 600 zł plus 50 zł koszta administracji czyli wzięcia i oddania tych pieniędzy.
Uważasz że uczciwym jest opłacanie drogiej i beznadziejnej edukacji obcym dzieciom? To nie jest sprawiedliwość, tylko sprawiedliwość społeczna. Wolę to pierwsze rozwiązanie.
Poza tym w prywatnych szkołach przy wycofaniu się monopolowego systemu państwa z oświaty wszystkie koszty zmalałyby. Zamiast podręczników dzieci używałyby elektroniki. Czekajcie aż wam to da Napieralski
Cytat
Mniejsza podatki, lepsza jakość świadczonych usług... A nie? Popatrz na Chile po prywatyzacji szkolnictwa.
Cytat
Skoro teraz ich stać, to będzie ich stać w systemie tańszym. Poza tym widzisz że będą bony. Uczeń kiepski - dostajecie te dwie stówki. Uczeń ma dobre oceny - macie kilka stówek więcej, zapewnijcie mu lepszą szkołę.
To by była też okazja, żeby wyeliminować debilstwo i przyuczyć je do robienia czegoś pożytecznego np. kopania.
Cytat
Uważasz że policzyłeś to lepiej od wszystkich badających rynek?
Cytat
Cóż, ubogich już teraz się okrada i zapewnia im dzieciom zerowy poziom kształcenia. Może zamiast kraść oddajmy tym ludziom pieniądze? A w ogóle to mam kolejne pytanie: dlaczego i przez kogo oni są ubodzy, albo nie mają pracy? Bezrobocie na prawdziwym wolnym rynku to może 1% tych, którzy nie chcą pracować.
Cytat
Była i jest.
Cytat
Nie, no... Myślałem że zgodzisz się chociaż na niekształcenie milionów bezrobotnych magistrów! Bez jaj! Wydajemy na ich kształcenie ogromne sumy, kiedy te debile nie zdałyby przedwojennej matury. A dla ubogich stypendia.
Cytat
A co to w ogóle za argument, że każdy musi iść na studia? A może jakbyś się dobrze uczył to byś dostał to stypendium?
Cytat
Czyli okraść cały kraj, a potem zapewnić zerową jakość nauki. Nie licz na to, że edukacja państwowa będzie kiedykolwiek dobra. To założenie jest kuriozalne.
Cytat
Na to jeszcze jestem w stanie się zgodzić.
Cytat
Twoi rodzice mają pracę, płacą podatki wynoszące może 15% (dla porównania teraz 83%) i nie stać ich, żeby zapłacić szkole parę stów? Ty w ogóle wiesz jakie byłyby wtedy zarobki? Poza tym znowu - masz bony.
Cytat
Elit póki co nie mamy, więc dobrze by było je odbudować tym sposobem eliminowania idiotów ze systemu szkolnictwa i dawania szansy dzieciom mądrym. Mądrym, nie bogatym. Patrzysz w zbyt małej perspektywie.