Cytat
O matko, temat rzeka.
W sam raz na jesienne wieczory, czyż nie?
Cytat
Mamy postkapitalizm
Socjaliści wprowadzili postkapitalizm? Coś mnie ominęło?
Cytat
ze względu na kilka znaczących różnic pomiędzy kapitalizmem dziewiętnastowiecznym a obecnym, to pewnie wiecie ; )
Tzn. wystarczy że taka gospodarka w Polsce ma jedynie 5 cech kapitalistycznych, ponad 30 socjalistycznych, a jest to postkapitalizm? Nie wiem dlaczego lewica go jeszcze nie obaliła, w końcu ma większość w Sejmie. Zaraz... 100%?
Cytat
A model, jak każdy, ma swoje strony dobre i złe.
Ja w obecnym nie widzę pozytywów.
Cytat
Mam raczej liberalne poglądy, ale akurat gospodarka, przynajmniej póki co, niewiele mnie interesuje.
Jeszcze cię zarażę. Przeczytałaś pierwsze posty dyskusji, odpisałaś... Wpadłaś w sieć Taliona. Teraz przetrzymam was tu aż do wiosny.
Cytat
Bardziej wysłuchuję opinii na tematy, które bezpośrednio dotyczą mojej osoby w chwili obecnej lub najbliższej przyszłości.
Jesteś ładna.
Cytat
Co do państwa stojącego na straży... Fakt istnienia giełdy papierów wartościowych, monopolistów zdolnych do manipulowania kursami walut i korporacji posiadających więcej siedzib niż niejedno państwo ambasad sprawia, że państwo niewiele może zdziałać, a zmiana polityki może doprowadzić do sytuacji, którą ciężko mi nazwać. Kto wymyśli antonim dla ucywilizowania? ; p
Akurat giełdy papierów wartościowych były tu lekkim ciosem w brzuch bankierów, bo utracili część monopolu w latach 30 XX wieku. Na razie to poboczny problem.
Monopoliści nie manipulują kursami walut. Problemem są banki centralne, które (jak każdy pomysł typowo socjalistyczny) już zaraz po wprowadzeniu wywołały szereg negatywnych zjawisk. Jeśli oceniamy historie świata ogólnie, to jest to likwidacja standardu złota i innych kruszców, masowy dodruk pieniądza fiducjarnego i ciągłe napędzenie inflacji. Problemem prawdziwym jest tu też do spółki rezerwa cząstkowa.
Rozwiązania wydają się być proste i już jest za klasykami liberalizmu podałem. Wystarczy że zrobi to jeden kraj, a jeśli w jakimś innym rządzi człowiek albo partia, której/któremu zależy na kraju to zrobi to samo. Potem pójdzie fala, a cały system bankowy pierdyknie. I dobrze, na zdrowie.
Korporacje i oskarżenia ich o wszystko jest dziś popularne, ale w całej tej grze są zaledwie pionkami. Nic nie wartymi pionkami, bo nie są nawet na strategicznych pozycjach.
[Dodano po 4 minutach]
Cytat
Chodzi mi o to, że popadanie w skrajności niesie ze sobą negatywne skutki,
Skrajność to prywatyzacja dróg i policji!
Cytat
Hitler, Stalin, byli w swoich poglądach skrajni
Średniawo. Polemizowałbym.
O wiele większym antysemitą od Hitlera był chociażby Marcin Luter.
Cytat
czy jesteś w stanie zagwarantować mi, że do podobnej sytuacji nie dojdzie w przypadku skrajnego kapitalizmu?
Nie proponuje skrajnego kapitalizmu, ale mogę dać gwarancje 95% jeśli zmiany przeprowadzi rozsądna osoba. Ryzyko kompletnej porażki jest małe jeśli idziemy z lewa na prawo. No, chyba że do ściany.
Cytat
Czy jesteś w stanie zapewnić mi, że w pewnym momencie Twoja wizja nie ulegnie wypaczeniu i historia nie zatoczy koła, przez co wrócimy do czasów feudalnych?
Kapitalizm był właśnie systemem, który zastąpił wysoce niewydolny i przestarzały feudalizm. Wolny rynek w XXI wieku to krok naprzód, a nie w tył.
Cytat
Ale zgadzam się z Tobą, że nie powinno być tak, że ludzie zdolni, potrafiący uczciwie zarobić, którzy całe życie kształcili się po to, aby zapewnić sobie dostatnią przyszłość, mięli płacić za innych, w tym sensie obecny system jest rzeczywiście nietrafiony.
W normalnym systemie nie ma też bezrobotnych "z przymusu". Jeśli ktoś zainwestował w kształcenie i szuka pracy, to na wolnym rynku ją znajdzie. Może być co najwyżej bezrobotny z wyboru, ale nie zamierzam przeznaczać podatków na meneli. Niech się wezmą do roboty! Jak się nie podoba, to won. Nikt na siłę nie trzyma.