Przeszedłem grę już dawno i postanowiłem napisać swoją opinię.
Gra jest bardzo dobra, szczególnie ją doceniłem po przeczytaniu "Wiedźmina" (na razie przeczytałem niecałe 100 stron pierwszego tomu) - całe uniwersum i sam Geralt są świetnie odwzorowani!
Plusy
- dialogi,
- tworzenie (nie trzeba żadnych umiejętności tylko dajesz kowalowi) i ulepszanie przedmiotów,
- fabuła,
- polski dubbing,
- klimat (przechodząc obok słychać ciekawe rozmowy, do tego wszędzie czuć "brudność" - świat nie jest kolorowy),
- wygląd lokacji (wyglądy świetnie, choć ta z 1 aktu to nie mój gust),
- decyzje,
- ciekawe i świetne zadania poboczne,
- nowa minigierka - siłowanie (wreszcie coś w miarę trudnego),
- grafika,
- efektowne ciosy wyprowadzane przez Geralta,
- większa liczba oręża i zbroi w porównaniu do poprzedniczki,
- świetne i czasem śmieszne sytuacje,
- Zoltan - wreszcie wygląda jak człowiek, tfu! krasnolud,
- postacie,
- wierne odwzorowanie świata stworzonego przez Sapkowskiego.
Minusy:
- zamknięte i ograniczone lokacje (tu karczek, którego nie da się przejść, tam też, tu znowu musisz się wspiąć, a mapki nie zachwycały swym rozmiarem),
- mała liczba większych lokacji (zaledwie jeden na akt),
- średnio pomocna mapka,
- system walki, do którego trzeba cierpliwości - strasznie mnie wkurzał,
- mała liczba zadań pobocznych (jeszcze w 1 kacie było okej, przyznam, że trochę pominąłem, ale naprawiłem swój za drugim przejściem, reszta aktów to kilka zadań i to wszystko),
- jak zwykle słabe zlecenia na potwory,
- mała różnorodność wyglądu broni,
- krótka (długość to maks 30 h),
- bijatyka - jest za łatwa,
- duże wymagania i problemy ze stabilnością,
- Jaskier nie taki jaki powinien być,
- poziom trudności - normalny (wali z bossami trudne - cieszę się, ale żeby ze słabymi przeciwnikami nie mógłbym dać rady? Choć może to przez ten system walki),
- po jakimś czasie mało przydatne znaki.
Podsumowując - W2 to gra roku! Mimo, że system walki mnie ogromnie zniechęca to i tak daję 8/10. W2 jest lepszy Deus Exa (7), DA2 (7) i Skyrima (7,5), ale niestety poziomu pierwszej części Wiedźmina (9) nie osiągnął.