Dobra, dosyć tych wygłupów. Wśród wszystkich użytkowników forum i portalu GameExe, a także wszystkich graczy i władzy Faerun Game, poszukuję chętnych do pracy i współpracy przy tworzeniu, poprawianiu i poszerzeniu naszego działu RPG. Wśród tych chętnych znaleźć mogą się osoby, które:
a) Mają doświadczenie w graniu i / lub prowadzeniu sesji w dowolnych systemach RPG
b) Znają dowolny system RPG, choć nie mają doświadczenia w graniu lub prowadzeniu (przeczytały / posiadają podręcznik systemu, w którego sesji dotąd nie uczestniczyły)
c) Nie znają żadnego / danego systemu RPG, ale chciały go poznać, nie mając takiej możliwości (np. zawsze chciałem pograć w "Cośtam", ale nigdy nie zetknąłem się z podręcznikiem)
d) Są w jakikolwiek inny sposób chętne do pracy (choćby minimalnej) przy dziale RPG
Jeśli pasujesz do podpunktu a) - zgłaszaj się. Poprawianie tego, co na stronie, pisanie poradników, recenzji podręczników, kolejnych edycji, charakterystyk klanów, mechaniki, pisanie artykułów na tematy pośrednio i bezpośrednio związane z danym systemem - wszystko to z przyjemnością omówimy i będziemy robić. MGowie jak i gracze są tu równie mile widziani.
Jeśli pasujesz do podpunktu b) - zgłaszaj się. Wszelkie teoretyczne porady, nowości i poprawki są bardzo cenne. Recenzje, newsy dotyczące podręczników i systemów - także.
Jeśli pasujesz do podpunktu c) - zgłaszaj się. Bardzo chętnie pomożemy z dostarczeniem materiałów, które pozwolą Ci poznać (wreszcie) system, który z dawna już Cię interesował (grali koledzy, starszy brat, grałeś w coś na podstawie tego systemu na komputerze itd.) i dzięki którym jednocześnie będziesz mógł stworzyć coś na potrzeby działu. Zawsze też możesz oprzeć się na tym, co już w dziale się znajduje i dowiadywać się więcej na bieżąco.
Jeśli pasujesz do podpunktu d) - zgłaszaj się tym bardziej, a zorientujemy się czego potrzebujesz i jak możesz się wykazać.
Wszelkie pytania, sugestie i wątpliwości kierujcie do mnie w tym temacie, na PW lub na GG. Poza chętnymi do tworzenia działu równie chętnie powitam wszelkich MG, którzy chcieliby prowadzić forumowe sesje, niezależnie od posiadanego doświadczenia i wiedzy.
Czekam niecierpliwie i nie udawajcie, że Was nie ma!
-----------------------------------------------------------------------------
Ok, krótkie podsumowanie wstępnych ustaleń (później może zrobię rozpiskę, żeby było jeszcze bardziej przejrzyście, gdy już zaczną napływać Wasze artykuły).
Zgłosili się na PM i określili wstępnie:
Rangramil - DnD, recenzje podręczników
Maeg - Planescape, na początek wprowadzenie do świata i systemu
Sazanka - FR, magia Torillu i opisy-ciekawostki (klasy, rasy, zdolności, bóstwa, fragmenty historii itp.)
Krix - Cyberpunk, na początek poradnik MG i poradnik gracza, później w perspektywie SWk20
Kress - FR, chwilowo przerabia "Znane Postacie", potem może DnD, Planescape
eimyr - Mag: Wstąpienie
Ati - FR, regiony i "inne"
Dany - jeśli w tej chwili jesteś antykoncepcyjny w kwestii tworzenia czegoś nowego, to proponuję, żebyś wybrał jeden z działów o RPG, który znasz i przejrzał go pod kątem tego, co jest do poprawy a czego nie ma wcale. Może po drodze załapiesz ochotę na napisanie czegoś
Frey - Call of Cthulu, w tej chwili praca nad uniwersalnym schematem kwestionariuszowego opisu systemów.
Amral - Gasnące Słońca (póki co)
To, że ktoś wybrał jakiś temat nie znaczy, ze ktoś inny nie może. Kursywą zaznaczam tu sytuację, gdzie arty mogą się zdublować, więc albo w takiej sytuacji niech ktoś weźmie coś innego, albo niech osoby dogadają się między sobą czy jedna rezygnuje czy dzielą się tematem, albo też zgłoście się do mnie i ja to jakoś ustalę
Chętni, a jeszcze nie określili mi na PM:
Kwakwarakwa - FR
Dodatkowo potencjalni MG, którzy mogą w niedługim czasie mi się przydać w większej akcji, to:
eimyr
Dany
Maeg
Amral
Prosiłbym też, byście następne PMki nadsyłali pod tytułem Dział RPG. Będzie mi je łatwiej posegregować
Po przejrzeniu starego tematu z Warsztatu podsyłam takie ułatwienie w kwestii doboru tematów artów, jeśli ktoś jeszcze się waha. Głównie dla dedekowców.
Dungeons&Dragons
- Identyfikacja przedmiotów
- Podręczniki
- Rozpoczynamy przygodę z D&D
- Szukanie Graczy
Forgotten Realms (cały)
- Bóstwa Zapomnianych Krain
- Calimshan
- Chronologia Kara-Tur
- Czym są Zapomniane Krainy
- Dambrath
- Drizzt Do'Urden
- Mystra
- Orkowie
- Stworzenie świata
- Wierzenie Orków
Te teksty wymagają poprawy lub całkowitego przerobienia (najlepiej), więc jeśli coś z tych Was interesuje, to nie ma znaczenia, że jest już na stronie - piszcie!
Co do Regionów Faerunu - po namyśle i przeczytaniu stwierdzam, że skoro Ati już to od dawna robi, to niech najlepiej Ati to skończy (chyba, że Sazanka baaardzo będzie za tym płakać, to jeszcze pogadamy).