Interesuje mnie, jak wiele osób byłoby chętnych do grania sesji w NWN. Wiem, że są moduły(serwery jak kto woli) oferujące tryb rozgrywki RPG, ale tam nie odgrywa się sesji, tylko świat jest stały i z rzadka się coś większego dzieje. Jeśli byłoby kilku chętnych i ktoś na DM, można by grać. Na początek wystarczy 5 lokacji i można zagrać wprowadzenie. Na takich sesjach gracze mieliby dużą swobodę, mogliby dowolnie ingerować w świat, a chętni tworzyć jakieś konkretne wątki fabularne i lokacje, które byłyby wprowadzane. Co drodzy użytkownicy o tym sądzą?
[NWN1] Sesje w NWN
Nie chcę torpedować pomysłu, ale:
Prowadzenie bardzo zmiennego świata = mnóstwo roboty dla mistrza gry. I przez "mnóstwo" mam na myśli "wiele godzin".
Nieprawdą jest, że nie istnieją serwery, na których nie prowadzi się przygód, wręcz przeciwnie, Google da odpowiedź (przypominam o zakazie reklamy).
Silnik NWN nie daje tak dużych możliwości ingerencji w świat, jak myślicie. Żeby gracze mogli coś robić bez ciągłej asysty MG trzeba sporo się naskryptować.
Wreszcie, to nie jest tak, że świat "zapisuje" się w momencie opuszczenia modułu przez graczy.
Prowadzenie bardzo zmiennego świata = mnóstwo roboty dla mistrza gry. I przez "mnóstwo" mam na myśli "wiele godzin".
Nieprawdą jest, że nie istnieją serwery, na których nie prowadzi się przygód, wręcz przeciwnie, Google da odpowiedź (przypominam o zakazie reklamy).
Silnik NWN nie daje tak dużych możliwości ingerencji w świat, jak myślicie. Żeby gracze mogli coś robić bez ciągłej asysty MG trzeba sporo się naskryptować.
Wreszcie, to nie jest tak, że świat "zapisuje" się w momencie opuszczenia modułu przez graczy.
Tu właśnie chodzi o to, że server jest odpalany tylko i wyłącznie pod sesje. Przecież w papierowe RPGi nie gra się cały czas, tylko jak się spotka cała, opcjonalnie większość drużyny. Chyba o wiele ciekawiej jest spotkać się na umówionej sesji, niż wejść na moduł i pół dnia siedzieć na pustym lub na takim którego świat nam nie odpowiada?
Użytkownik Shelav dnia sobota, 9 października 2010, 18:24 napisał
Interesuje mnie, jak wiele osób byłoby chętnych do grania sesji w NWN. Wiem, że są moduły(serwery jak kto woli) oferujące tryb rozgrywki RPG, ale tam nie odgrywa się sesji, tylko świat jest stały i z rzadka się coś większego dzieje. Jeśli byłoby kilku chętnych i ktoś na DM, można by grać. Na początek wystarczy 5 lokacji i można zagrać wprowadzenie. Na takich sesjach gracze mieliby dużą swobodę, mogliby dowolnie ingerować w świat, a chętni tworzyć jakieś konkretne wątki fabularne i lokacje, które byłyby wprowadzane. Co drodzy użytkownicy o tym sądzą?
Ja np mogę wejść,tylko widzę jeden problem,chociaż w samej Arorze jestem nawet i niezły,chętny też do pomocy,to jeśli chodzi o sam internet na razie się znam jak ksiądz na seksie - patrz mój pierwszy post,powinien wszystko wyjaśnić.
Szkoda, że nie trafiłem tutaj trochę wcześniej, bo teraz sam chciałbym zaoferować podobny pomysł. Sesja RPG w NWN1 (wymagane oba dodatki i patch 1.69), zawsze obecny i aktywnie prowadzący MG (którego już mamy, zresztą w razie czego sam mogę coś poprowadzić), około 3-6 graczy, nastawienie na odgrywanie i praktycznie brak walk. Bawimy się w coś takiego już od 3 lat(także mamy doświadczenie), problemem jest właśnie brak zainteresowania, ale same sesje wychodziły dość gładko, nie było większych wpadek. Stawiamy na ambitną rozrywkę, wystarczy chyba wspomnieć, że inspirujemy się Planescape: Tormnet. Chętnych zapraszam na moje GG 6560242 w celu zapoznania się ze szczegółami.