Pełen podziwu dla życzliwości i uprzejmości powyższych uwag, a także dla nieocenionego wglądu w moje poczynania w tej grze oraz motywy kierujące mną podczas pisania owej, jakże żałosnej, recenzji, pozwolę sobie odnieść się - w całej swej ignorancji i niekompetencji - do kilku z tych zarzutów.
Nr 1. - Pianie peanów na temat gry na podstawie powtarzanego jak mantra argumentu, że jest ona darmowa i jako taka o niebo - albo i dwa - lepsza od innych gier "tego typu", stawia ją na półce z grami drugiej kategorii. Niewątpliwie twórcom nie chodzi o to, by z pośród darmowych gier rozdawanych w promocji na płytach z pism komputerowych z najnowszym Direct X właśnie ich była najlepsza lecz by startowała w konkurencji z "pełnowymiarowymi" niedarmowymi produktami.
Nr 2. -
Cytat
autor prawdopodobnie dobił jedynie postać do tego 10 poziomu i z tego wysunął wniosek że wszystko w tej grze jest zerżnięte z wowa
Autor doszedł do wniosku, że grafika i duża część interfejsu jest zerżnięta z WoWa i nie jest jedynym autorem recenzji, który stwierdził coś takiego. Niemniej zdecydowanie nie jest to "wszystko w tej grze", jak napisałeś powyżej.
Nr 3. -
Cytat
wystarczy sobie porównać inne darmowe gry mmo z rom żeby zobaczyć jak wspaniała jest ta gra, jedynie allods może z nią konkurować, chociaż grałem w obie gry, miałem max poziom to moim zdaniem rom bije allods na glowe (to tylko moje zdanie), Hero online, last chaos, tibia, mu, metin, perfect world, battle of immortals, Cabal i wiele wiele innych gier darmowych nie dorasta nawet do pięt tak złożonej i rozbudowanej grze jak rom
Bynajmniej nie twierdzę, że tak nie jest. Jednak nawet będąc bezdyskusyjnie najlepszą z tych gier, RoM nie musi mi się podobać i nie spodobał się, jak widać w stopniu odwrotnie proporcjonalnym do Twojego zachwytu. Poza tym nie jest oceniany w kategoriach bycia bądź nie bycia najlepszym i lepszym od innych darmowych, "średnio dobrych" gier, ale również w świetle innych. Powtórzę raz jeszcze, że porównania z WoW poczyniono tylko wobec tego, co pozwoliłem sobie bezczelnie uznać za bezczelną ściągę, która łupie w zęby. Również nie uważam, że należy porównywać wszystko, więc i RoM, do WoW, choć mimo wszytko byłoby to lepsze porównanie niż do Tibii, które poczyniłeś powyżej.
Nr 4. -
Cytat
ale rom jest najlepszym darmowym mmo na rynku i taka recenzja jest zupełnie nie na miejscu
Ad wcześniejsze 3 numery
Nr 5. -
Cytat
taka recenzja jest zupełnie nie na miejscu, rozumiem że nie jest pan entuzjastą gier mmo, ale nie można porównywać darmowej gry istniejącej troszke ponad rok z największym gigantem Wowem który ma juz 6 lat, zanotuj sobie co jest teraz w wowie a co bedzie w romie gdy osiągnie 6 urodziny
Rozumiem zatem, że zachowałem się nietaktownie i niewłaściwie pisząc o wadach (i również zaletach) czegoś, co wydało mi się niedobre. Co zaś się tyczy tego, co jest teraz w sześcioletnim WoW, to jestem tego świadom, ale nie jestem w stanie przewidzieć jaka będzie skala porównania między tymi dwoma tytułami za 6 lat. Nawet gdybym był, to nie porównywałbym ich w tej recenzji, bo przecież nie można wszystkich aspektów nowej gry porównywać tylko z jednym, tak doświadczonym konkurentem.
Nr 6. -
Cytat
a jeszcze chciałbym dodać conieco o zerowej wiedzy recenzenta na temat tej gry, fabuła w tej grze jest bardzo złożona, są linie epickich zadań, które ciągnął się aż do endgame'u, oczywiście prócz tych półmetrowych grzybów jest jeszcze multum stworzeń do eksterminacji przewyższających nas kilkukrotnie
Ponieważ moja bezgraniczna ignorancja została tu bezsprzecznie stwierdzona, to aż głupio byłoby mi się do owego stwierdzenia odnosić. W związku z tym wtrącę jedynie, że nawet tak bezgranicznemu ignorantowi jak autor recenzji zaświtałoby (gdyby nie doświadczył tego empirycznie), że w tak rozbudowanej i złożonej fabularnie grze występują stworzenia inne, niż półmetrowe grzyby. Problem w tym, że różne bardzo rozbudowane i złożone rzeczy (fabuła RoM, "Krzyżacy" Sienkiewicza, Lego Technics) muszą w jakiś sposób zainspirować i porwać gracza/odbiorcę. Ciebie oraz wielu innych zainspirowały i porwały - i bardzo dobrze, gratulujemy twórcom. Mnie nie - i jestem ignorantem.
Nr 7. -
Cytat
Odnośnie ekwipunku i przedmiotów walających się w plecaku to każdy przedmiot przydaję się do czegoś
"Na śmietniku fajnie jest, można sobie pogrzebać
Można zgniłe jabłko zjeść albo skórkę od chleba...(...)"
No faktycznie, zawsze coś do czegoś się przydaje.
Nr 8. -
Cytat
a jeśli tobie brakuję miejsca w plecaku to rzeczywiście nie masz pojęcia o tego typu grach, wątpie również w to że grałeś choć trochę w wowa ponieważ jakoś i dbałość o szczegóły graficzne jest o wiele lepsza w rom.
Polemizowałbym, ale skoro stwierdzasz arbitralnie, że nie grałem w WoW, to najwyraźniej nie mam podstaw do takiej polemiki. Pocieszę się jedynie, że nie jestem jedynym, który - najwyraźniej wbrew swej urojonej wiedzy - nie grając choć trochę w WoW miałby na ten temat odmienne od Twojego zdanie.
Nr 9. -
Cytat
Lokacje są barwne, zróżnicowane, spotkamy w nich różne klimaty poczynając od trawiastych nizin, poprzez lodowate równiny, tropikalne lasy, aż po gorącą pustynie z wulkanem po środku.
Rozumiem Twoje zdanie, cieszę się, że Ci się podobają, a Twórcy gry na pewno dużo bardziej niż ja.
Nr. 10 -
Cytat
Wszystko co napisałeś świadczy o twojej nie wiedzy, większość rzeczy wypisałeś intuicyjnie sugerując się własnymi doświadczeniami z innych gier
Wydaje mi się, że skoro - jak już bezsprzecznie ustaliliśmy - jestem ignorantem zarówno w kwestii RoM, jak i innych gier, to nie mogę recenzować gry intuicyjnie, w oparciu o doświadczenia z innych gier. Ale to chyba najmniej istotne.
Cytat
także pozdrawiam
I ja również pozdrawiam, dziękując za konstruktywną krytykę.