Rycerz
Ilość postów: 213
Klasa: Rycerz
W jednej z rozmów z Xardasem dowiadujemy się, że w momencie gdy tworzono Barierę, nie istniał jeszce ani Krąg Ognia ani Wody ("Oczywiście było to jeszce przed podziałem na..."). Hmm... Coś mi się tu nie zgadza. W końcu Bariera powstała już w czasie panowania Rhobara II, jest więc dziełem młodym. W G II słyszymy o ludziach którzy skosztowali Łez Innosa i założyli Bractwo Ognia. Składając do kupy wiadomości przewijające się przez NK można stwierdzić, iż Wodny Krąg od dawien dawna służy magom Adanosa. Zatem podział na kręgi dokonał się dużo w cześniej... O ile wogóle miał miejsce jakikolwiek podział! Co o tym sądzicie? Błąd w tłumaczeniu? Wpadka twórców? A może coś poprostu umknęło mojej uwadze?
Rycerz
Ilość postów: 213
Ciekawe. Nie sądzę jednak, by wiek Xardasa miał w tym przypadku specjalne znaczenie. Fakt, nekromanta swoje przeżył. Chodzi mi jednak o sam moment utworzenia Bariery przez 13 najpotężniejszych magów królestwa. Być może byli to wolni mistrzowie sztuki tajemnej, którzy już wewnątrz powstałego więzienia rozpadli się na sługi Innosa i Adanosa. Chociaż taki scenariusz nie wydaje mi się bardziej prawdopodobny niż inne...
Rycerz
Ilość postów: 185
Więc po pierwsze : nie jest to wpadka twórców.
Zauważyłem ten problem już dawno temu.
Napisałem nawet list do pirnaha-bytes , było to kilka miechów po premierze Gothic II.
Otuż wyjaśnienie jest całkiem jasne i wystarczające chociaż miałem mały problem z przetłumaczeniem tego bo napisałem do nich po angliesku i drugi ten sam list po niemiecku...z tym że niemca to tak średnio umiem dlatego mam nadzieję ze nie wyśmiali mnie bo pisałem primitywnym niemieckim. I przyznam się szczerze , że jak mi odpisali po niemiecku to mój nauczyciel niemca mi to przetłumaczył.
1.Przed stworzeniem bariery , wszyscy magowie studiowali swe nauki razem tak jak mówi nam Saturas , że z chęcią wróciłby do dawnych czasów.
Jednak już za tych dawnych czasów , wytwarzały się różnice pomiędzy wyznawcami. Powstawały odłamy stwarzające rózne teroię i odmety wiary , jednocześnie wydarzenia związane z ujawniającą się mocą Beliara , który jak wiemy istniał razem z Adanosem i Innosem , doprowadziły do tego iż , poczynania Beliara była chwalone i popierane , jak i takze były ganione przez magów którzy szukali wsparcia i sprawiedliwości u Boga , który oświecał świat mocą ognia i sprawideliwości.
Jednocześnie był jak wiemy między nimi Bóg równowagi , wody i życia , ich brat Adanos.
Coraz bardziej pogłębiały się poglądy między wyznawcami poszczególnych bractw a każdy z nich zaciskał coraz to węższe kręgi , tworząc wokól siebie nieoficialne świty czym jest do dziś Pierścień Wody.
Paladyni są oficialni i ujawniają się w przeciwieństwie do Pierścienia Wody który działa wciąż w ukryciu.
Los przypieczętowała taże Bariera , w której magowie oficialnie się rozdzielili na ścieżki swych panów docelowych. Innych boskich braci uznawali i szanowali ale ich głównych przywódcą był Innos , Adanos lub Beliar.
Rycerz
Ilość postów: 185
Etam , uważam że szkuasz dziury w całym usilnie przypisujac jakiś błąd lub niejasności.
Weź pod uwagę że to świat magii i wszystko może się zdarzyć (co jest piękne i kocham to za to , więc usilnie skoro szukasz dziury w całym można wziąść pod uwagę to iz życie może być znacznie dłuższe.....wspomagane eliksirami)
Pozatym wspomniałem że podział odbywał się już przed barierą , a Robar walcząc z orkami wcale nie musiał odrazu wydobywać rudy z kolonii górniczej bo to nie nie jedyne miejsce na świecie.