Niestety pod względem rozwoju postaci, w Gothicu raczej dużego wyboru nie ma. Wojownikiem będziesz bardzo dobry w jakichś mieczach, będziesz miał zbroję paladyna, więc nie możesz powiedzieć, że dobrego wojownika naprawdę trudno uwalić. Po prostu później wszyscy są dobrzy. Magiem też masz oczywiście zaklęcia na końcu najlepsze i szatę arcymaga.
A co do bryły lodu, to nie wiem jak wy, ale ja miałem z nią buga. Gdy ktoś mnie zamroził, np. golem, to po odmrożeniu nie mogłem się ruszyć i musiałem ładować grę ponownie.
Magowie mają dużo many a siłe,zręczność i życie mogą miksturkami nadrobić.Mag ma najlepsze czary dostaje Aure Inossa tylko szkoda,że mag nie ma jakichś fajnych kosturów
Jak dla mnie oczywiście Nowicjusz -> Arcymag... Magiem gra się cudnie, ma fajne czary, zadania w klasztorze też mi się podobały... No i Paladyni to sobie mogą Magowi:)
Uwielbiam grać każdą gildią ale wybrałem magów mimo mojej miłości do magii i miecza jednocześnie. Magowie po prostu mają moim zdaniem największy klimat. Nie jestem osobą wierzącą ale klasztor jest w takim miejscu i jest tam taka atmosfera że ciężko się nie zastanawiać czy Innos nie istnieje w pewnej formie na prawdę.